Autobiografie van Jessye Norman

Aangrijpend

“De muziek van mijn leven” (oorspronkelijk “Stand Up Straight and Sing!”), is in het Nederlands vertaald door Marike Groot en Sander Brink. Het is de autobiografie van één van de allergrootste, zo niet aller beroemdste operalegendes allertijden, Jessye Norman. Het leven van Norman zo blijkt, was net zo veelbewogen en aangrijpend als de vele operarollen die ze vertolkte.

Invloed van de Kerk

Jessye Norman (°1945) groeide op in het zuiden van Amerika. Al op jonge leeftijd ontdekte ze haar liefde voor de muziek en opera. Na een opvoeding waarin de kerk een grote rol speelde, wist ze van haar passie haar beroep te maken. Dankzij haar stem en fenomenale techniek schitterde ze in alle grote operahuizen ter wereld en op de beroemdste festivals.

Spirituals en racisme

In deze bijzondere autobiografie met een inleiding door James Levine, vertelt Jessye Norman over de sterke vrouwen die haar inspireerden, over hoe ze geconfronteerd werd met racisme, niet alleen in haar jeugd, maar ook als volwassene, en uiteraard over haar bijzondere, glansrijke carrière en de vele, vele grote musici met wie ze samenwerkte. Na een Prelude vertelt de diva over hoe alles in een heel muzikaal gezin met vijf kinderen in Georgia, aanvankelijk begon (“In den beginne”).

Ze vertelt over de vreugde van haar moeder en de trots van haar vader, en over Kerk, Spirituals en Racisme. Na een Interlude over de zwarte alt Marian Anderson (1897-1993), vervolgt ze over haar opgroeien in Duitsland, het ambacht van zingen als kunstvorm, het lied, de geest en de vreugde!, Vrouw, leven, zangeres. Een meer dan boeiend verhaal over een zwarte zangeres die in 1983 de muzikale wereld versteld deed staan door haar interpretatie van Richard Strauss’ “Vier letzte Lieder” (opname met het Gewandhaus Orchester o.l.v. Kurt Masur). Zeker beluisteren, zeker lezen. Een magnifiek boek.

Jessye Norman De muziek van mijn leven Kosmos Uitgevers ISBN 9789021559292