Alles begint bij Bach

Wat is klassieke muziek, waar komt het vandaan? In “Alles begint bij Bach” geeft de bevlogen jonge journalist en muziekcriticus Merlijn Kerkhof antwoord op die vragen. Wie zijn de belangrijkste componisten en wat zijn de meest voorkomende stijlen? Waarom zijn de bekendste componisten Duitsers? Wat is er zo goed aan de Negende symfonie van Beethoven of de atonale muziek van Schönberg, of, hebben we eigenlijk een Nederlandse Mozart gehad?

Van maagden tot valium

Na een leuke voorlichting voor klassieke muziekmaagden, heeft Merlijn Kerkhof het o.a. over Vivaldi en het concerto, requiems, Beethoven (de componist die alles verpletterde), het strijkkwartet, de, wat hij noemt, grillige schoonheid van het madrigaal, Liszt en Chopin als pianogoden van de 19de eeuw, de Matthäus, Hitlers favoriete componist (rarara wie?), pornografische ritmes van de Sacre, de atonale muziek van Schönberg, de oorlogsmonumenten van Sjostakovitsj en het muzikaal valium van Arvo Pärt. Origineel, aanstekelijk en boeiend.

Handig en vermakelijk

“Alles begint bij Bach” is geen complete muziekgeschiedenis, laat staan een musicologische studie, maar het is ook geen boek over Bach. Het is een boek van iemand die zijn liefde voor muziek op een leuke manier maar met passie wil overbrengen. En dit met Bach als rode draad doorheen de bonte geschiedenis van de muziek. Bij elk hoofdstuk is overigens een Spotify-luisterlijst samengesteld, zodat de lezer de genoemde composities kan beluisteren. Handig. Een toegankelijk en heel vermakelijk boek als mogelijk begin van een muzikale ontdekkingstocht. Heel warm aanbevolen.

Merlijn Kerkhof (°1986) is schrijver, journalist en muziekcriticus voor onder meer NRC Handelsblad.

Merlijn Kerkhof Alles begint bij Bach, wat je moet weten over klassieke muziek 256 bladz. De Bezige Bij ISBN 978 94 004 0652 0