Vergeten maar opvallende, Belgische vrouwen

Het boek “Vergeten vrouwen” onthult het mysterie en de macht van de vrouwelijke geest. Jan van den Berghe haalde een zeventigtal Belgische vrouwen uit de vergetelheid, vrouwen die stuk voor stuk hun mannetje hebben gestaan, hun wereld hebben ontdekt, het lot hebben getart en hun grenzen hebben verlegd. In dit meeslepend boek wekte Jan van den Berghe stoutmoedige vrouwen tot leven. Sommigen leefden in de ban van hun beroemde man, anderen waren heilige vrouwen, oorlogsheldinnen, ontdekkingsreizigsters, zakenvrouwen of weldoensters, weer anderen waren rebellen op de barricaden of kunstenaressen.

“Vergeten vrouwen” is een uniek boek dat vergeten, vrouwelijk talent door de eeuwen heen, opnieuw onder de aandacht brengt. Het bevat aanstekelijke verhalen over Isabelle Blume, Lucienne Michielsens, Lucie Dejardin, Maria Huxley-Nys, Marie Popelin, Emilie Claeys, Isala Van Diest, Marthe Donas, Akarova, Anna Boch, Marie-Elisabeth Belpaire, Vina Bovy, Ricki Mayer, Juliette Folville, Marie Moke, Honorine Deschrijver, Johanna Courtmans-Berchmans, Maria Doolaeghe, Andrée de Jongh, Christine de Lalaing, Jeanne de Bellem, Isabella de Moerloose en Jean-Marie Artois. Weet bv. dat Marie Moke ooit de geliefde was van Berlioz, dat de Gentse sopraan Vina Bovy ooit wereldberoemd was en toch liever “Bloewuste mee appeltrut” at, dat de Antwerpse Frédérique Mayer (Ricki voor de vrienden) in New York de leiding had van het “Orchestrette Classique”, een uitsluitend uit vrouwen bestaand ensemble, en dat de Luikse Juliette Folville (1870-1946) de eerste vrouwelijke dirigente was. Een heerlijk, ontspannend en toch bijzonder leerrijk boek.

Jan van den Berghe (°1942) is journalist, auteur en tv-maker. Hij vertaalde werk van onder anderen Strindberg en Ibsen en werkte als eindredacteur voor onder meer Royalty, Histories en Kwesties. Hij schreef ook boeken over sport (Keihard), vrouwen (Glorieuze wijven en duivelinnen) en de monarchie (De stoeterij van Europa. De Coburgs en hun klim naar de macht), én acteerde in films en series. In 2013 verscheen “De artistieke uppercut”, over de relatie tussen boksen en kunst.

Jan van den Berghe Vergeten vrouwen 496 bladz. uitgeverij Polis ISBN 978-94-6310-139-4