De nocturnes als dagboek van Chopin

De Chinees-Amerikaanse pianiste Claire Huangci (°1990) bewijst zich als een levendige, expressieve vertolkster van Chopin. Tijdens haar onderzoekswerk van het oeuvre van Chopin botste ze regelmatig op gedichten van o.a. Baudelaire, Vigny, Nerval, Lamartine, Victor Hugo en Tristan Corbière. Ze begon verbanden te leggen en vond voor elk van Chopins nocturnes een passend gedicht. U vindt de koppeling van poëzie en muziek op de blauwe bladzijden, achteraan het bijhorend boekje. Een bijzondere meerwaarde. Claire Huangci verklaarde zelf: “Ze (de gedichten) kunnen een verdere dimensie toevoegen aan uw luisterplezier, zodat iedereen een beeld kan zien van wat ik zie als ik speel. Ik hoop dat deze mooie verzen een impuls zullen geven om de fantasie van de luisteraar de vrije loop te laten gaan om zo een eigen Chopin-dagboek te creëren”. Deze aanpak is het bewijs van Claire Huangci’s artistieke maturiteit, een aanpak die nieuwe wegen opent binnen de waardering van Chopin, de mooiste pianomuziek aller tijden.

Opgroeien met Chopin

Frédéric Chopin was in de ogen van Claire Huangci een pionier. Claire maakte op zeer jonge leeftijd kennis met zijn muziek en groeide er mee op. Die muziek was van cruciaal belang voor haar persoonlijke ontwikkeling en internationale, artistieke carrière met tal van concertoptredens en tal van prijzen. Dit resulteerde in een leven van korte en lange afstandsvluchten, jongleren met optredens in Carnegie Hall in New York, Osaka’s Symphony Hall of het Gewandhaus in Leipzig met als sporadische thuishaven Philadelphia.

Wonderkind

Claire begon trouwens op 6-jarige leeftijd bij Ursula Ingolfsson-Fassbind in de Settlement Music School in Philadelphia. Op 8-jarige leeftijd won het wonderkind de gouden medaille op de World Piano Competition in Cincinnati. Ze studeerde verder aan het Curtis Institute of Music en vervolmaakte zich bij de legendarische pianopedagoog Arie Vardi (°1937) aan de Hochschule für Musik, Theater und Medien in Hannover. Ze concerteerde met het Stuttgart Radio Orchester, het China Philharmonic Orchestra, de Indianapolis Symphony en de Moscow Radio Symphony.

Ook haar dagboek

Op haar vroege reizen vergezelden haar niet alleen haar leraren Eleanur Sokoloff, Gary Graffman en Arie Vardi, maar bij wijze van spreken, ook Chopin zelf. Claire Huangci is naar eigen zeggen, haar vroege artistieke doorbraak aan zijn muziek verschuldigd. Altijd maar weer heeft ze Chopin geanalyseerd, gedocumenteerd en geprofileerd. Claire Huangci heeft nu al deze rijke ervaringen en professionele inzichten op haar nieuwste cd samengebracht. Daarom vormen de hier subliem gespeelde nocturnes niet alleen Chopins dagboek maar ook een beetje dat van haar zelf.

Ogenschijnlijk geborgen

De intiem dichterlijke nocturnes zijn de samenvatting van Chopins muziek. Zij verklanken de emoties van dé componist van het romantisch tijdperk, en ze zijn tegelijkertijd aanwijzingen van zijn rusteloos leven tussen artistieke populariteit, verontrustende gezondheid en een onzekere toekomst. Gecomponeerd in een ogenschijnlijke sfeer van huiselijke geborgenheid bij maanlicht, reflecteren ze zijn dagelijks gespannen, artistiek leven. Zij zijn perfect qua vorm. De vele, vele stilistische stemmingen worden gecombineerd op een wijze die tot op de dag van vandaag onovertroffen is. Een deel van het totaal van 21 Nocturnes maakt uiteraard deel uit van het standaardrepertoire van alle pianisten, maar Claire Huangci’s interpretatie is persoonlijk en uniek: “Met haar gedifferentieerde agogische aanpak en superieure techniek heeft Claire Huangci bewezen dat ze de meest expressieve Chopin vertolkster is van haar generatie”, schreef de Südkurier. De cd eindigt met de Nocturne Oubliée en met de Etude in cis, hier magnifiek uitgevoerd in een arrangement voor cello en piano, samen met de Franse cellist Tristan Cornut (°1985). Een wonder-wondermooie dubbel cd!

Claire Huangci A Chopin Diary The complete Nocturnes 2 cd Berlin Classics 0300905BC