Requiem voor Rubens

Voor hun nieuwste Glossa-cd lieten Graindelavoix en Björn Schmelzer zich inspireren door de begrafenisritus in 1640 van Peter Paul Rubens waarbij mogelijks het 8-stemmig Requiem (Missa pro defunctis) van Orazio Vecchi (1550-1605) werd uitgevoerd. Origineel.

Centrum van muziekdruk

In Antwerpen leefde toen de prima prattica polyfonie (Palestrina/ Zarlino stijl) en de stad was door Plantijn en Phalesius een belangrijk centrum voor muziekdruk. Vecchi’s Requiem werd er gedrukt evenals de werken van de andere componisten/tijdgenoten die op deze cd vertegenwoordigd zijn, het 8-stemmig Libera me Domine uit de “Missae senis et octonis vocibus” van de Italiaan Paolo Bravusi (1586-1630) mogelijks het adoptiefkind van Vecchi, en drie keer een Agnus Deis, respectievelijk van de Antwerpenaar George de La Hèle (1547-1586) uit zijn “Missa Praeter rerum seriem”, van de Spanjaard Pedro Ruimonte (1565-1627) uit zijn “Missa Ave Virgo Sanctissima” en van de Portugees Duarte Lobo (ca.1565-1646) uit zijn “Missa Dum aurora”. Deze muziek verklankte als het ware Rubens’ kunst, energiek, verleidelijk en optimistisch, typisch voor de noordelijke barok van de contrareformatie.

Heel mooie klank

Met deze opname en een intrigerende tekst in het bijhorend boekje over “De Barok in vermomming” met een selectie van treffende illustraties, stimuleert Schmelzer de luisteraar/lezer om dieper in te gaan in deze vreemde artistieke wereld. Vecchi was bekend om zijn seculaire muziek (Madrigaalkomedies) in Venetië, maar zijn geestelijke muziek in de stile antico (Vecchi was een Benedictijn) werd uitgevoerd in Antwerpen. De grandeur van al deze muziek uit zich in Graindelavoix’s gebruikelijke, compromisloze, enigszins provocerende vocale klank, vervolledigd met geïmproviseerde versieringen. Heel bijzonder. Warm aanbevolen.

Orazio Vecchi Requiem Rubens’ funeral and the Antwerp Baroque Graindelavoix Björn Schmelzer Anne-Kathryn Olsen Alice Kamenezky Razek-François Bitar Albert Riera Andrés Miravete Marius Peterson Adrian Sîrbu Arnout Malfliet Joachim Höchbauer cd Glossa GCD P32113