Bach op…saxofoon

Voor haar tweede release na haar debuut-cd met uitsluitend originele werken voor saxofoon van Fernande Decruck, William Albright, Jean-Denis Michat en Jacques Ibert, koos de jonge Russische saxofoniste Asya Fateyeva (°1990) nu voor Bach bewerkingen en één compositie, expliciet gecomponeerd voor haar instrument, de “Fantasia” voor sopraansaxofoon, strijkorkest en drie hoorns van Heitor Villa-Lobos.

Bachs universele taal

De klassieke saxofoniste Asya Fateyeva kent Bachs muziek sedert haar jeugd. Maar, originele werken van de meester uit Thüringen voor saxofoon zijn er niet. Dan maar Bach spelen op saxofoon. Vanaf het ogenblik dat ze (aanvankelijk) piano begon te spelen gaf de muziek van Johann Sebastian Bach haar veel inspiratie. Later wanneer ze overstapte naar saxofoon bleef zijn muziek bij haar. “De universele taal van Bach heeft geen grenzen. Je voelt er iets in van het oneindige”, zegt Asya Fateyeva.

Bach en Villa-Lobos

Met de natuurlijkheid en de authenticiteit van haar Bach-spel, maar vooral met de variabiliteit van haar instrument waarmee ze moeiteloos de geest van de composities van Bach vertaalt, interpreteert ze voor “Bachiana” zowel het oorspronkelijk voor klavecimbel gecomponeerd Concerto in sol klein als het Vioolconcerto in la klein en het Dubbelconcerto voor viool en hobo, daarbij ondersteund door violist Erik Schumann.
Villa-Lobos’ cyclus “Bachianas Brazileiras” werd geïnspireerd door Bach. Het nummer 5 er uit, oorspronkelijk voor sopraan en acht celli, vond de weg naar haar cd. Ook vertegenwoordigd is de Aria „Ach bleibe doch, mein liebes Leben“ uit Bachs Oratorium auf Himmelfahrts „Lobet Gott in seinen Reichen“, voor Asya Fateyeva dé gelegenheid om te laten horen hoe melodieus een saxofoon wel kan klinken.

Begaafd arrangeur

Op deze cd toont ze zich dus niet alleen als een virtuoze op haar instrument, maar ook als begaafd arrangeur. Het Württembergs Kammerorchester Heilbronn o.l.v. zijn chef-dirigent Ruben Gazarian zijn daarbij Asya Fateyeva’s stilistisch zelfverzekerde en expressieve partners die van “Bachiana” een opname maken die overtuigend en verrassend is voor zowel Bach liefhebbers als voor fans van de saxofoon. Warm aanbevolen.

Bachiana Asya Fateyeva Württembergs Kammerorchester Heilbronn Ruben Gazarian cd Berlin Classics BC0300909BC