Herreweghe 70

Ter gelegenheid van de 70ste verjaardag van dirigent Philippe Herreweghe verscheen een boek met vijf cd’s. In het boek leest u het interview door Camille De Rijck, producer bij het Belgische musique 3-rtbf, waarin Philippe Herreweghe een samenvatting geeft van zijn muzikale carrière aan de hand van muzikale en persoonlijke reflecties. Het boek bevat opvallende foto’s en vijf cd’s bieden een muzikale illustratie van de tekst.

Van Gent naar Toscane

Phillipe Herreweghe werd geboren op 2 mei 1947 in het Belgische Gent. Hij studeerde geneeskunde en studeerde af als psychiater. In 1970 richtte hij het Collegium Vocale Gent op. In 1977 richtte hij in Parijs het vocaal en instrumentaal ensemble “La Chapelle Royale” op en in 1991 lag hij aan de basis van het “Orchestre des Champs Elysées”. Hij werd in 1998 artistiek directeur van deFilharmonie in Antwerpen en nam in de loop der jaren cd’s op met muziek van Josquin des Prez tot Pierrot Lunaire van Schönberg. Sinds 1997 is hij dirigent van deFilharmonie (Royal Flemish Philharmonic). Naast deze vaste positie is hij gastdirigent van het Concertgebouw Amsterdam, het Gewandhausorchester Leipzig, het Hessische Rundfunk Orkest, het Mahler Chamber Orchestra, het Rotterdams Philharmonisch Orkest en het Tonhalle Orchester Zürich. Sinds 2008 is hij vaste gastdirigent bij de Radio Kamer Filharmonie in Hilversum. Sinds 2001 is hij artistiek directeur van de Accademia delle Crete Senesi, een eigen zomerfestival in Toscane, sinds 2017 bekend als Collegium Vocale Crete Senesi.

Tal van opnamen

Philippe Herreweghe heeft voor de labels Harmonia Mundi France, Virgin Classics en PentaTone, door de jaren heen, een brede discografie uitgebouwd van meer dan honderd opnamen. Daartoe behoren o.a. Lagrime di San Pietro Lassus, Mattheus Passie Bach, de complete symfonieën van Beethoven en Schumann, de liederencyclus Des Knaben Wunderhorn Mahler, Symphony nr. 5 Bruckner, Schönbergs Pierrot Lunaire en Stravinsky’s Psalmensymfonie. In 2010 richtte Philippe Herreweghe zijn eigen label (Phi) op. Sinds haar oprichting zijn 24 cd’s verschenen. De meest recente zijn Threni & Requiem Canticles van Stravinsky (LPH020) en het zesde boek Madrigalen van Carlo Gesualdo (LPH024). Beide bevinden zich in deze jubileums uitgave. Herreweghe is ondertussen een merk geworden. De man achter het merk is een breed georiënteerde, gepassioneerde dirigent. Zijn echtgenote is de Rotterdamse celliste Ageet Zweistra.

Diverse prijzen

Door zijn visie en coherente artistieke inzet heeft Philippe Herreweghe diverse prijzen ontvangen. In 1990 noemde de Europese muziekpers hem “Muzikale Persoonlijkheid van het Jaar”. Met het Collegium Vocale Gent, werd hij in 1993 verkozen tot “Cultureel Ambassadeur van Vlaanderen”. Een jaar later werd hij onderscheiden met de Orde van Officier van Kunst en Letteren en in 1997 werd hij benoemd tot Doctor Honoris Causa aan de Katholieke Universiteit Leuven. In 2003 ontving hij in Frankrijk de titel van Ridder in het Legioen van Eer. In 2010 gaf de stad Leipzig hem de Bach-Medaille als erkenning voor zijn vertolkingen van het werk van Bach. In 2017 ontving Philippe Herreweghe een eredoctoraat van de Universiteit Gent.

Mentor Leonhardt

Met zijn koor legde hij zich aanvankelijk toe op het uitvoeren van barokmuziek op authentieke wijze. Dat werd bekend bij grootheden op dat gebied als Nicolaus Harnoncourt en Gustav Leonhardt die hem vroegen om mee te willen doen aan een project om alle cantaten van Bach uit te voeren. Leonhardt werd voor Herreweghe zijn muzikale mentor en geestelijke vader. Gaandeweg werd Herreweghe een van de sterdirigenten op het terrein van barokmuziek, in één adem genoemd met John Eliot Gardiner, Harnoncourt, Ton Koopman en Masaaki Suzuki.

Romantische ommekeer

Rond z’n veertigste vond er een ommekeer plaats. Herreweghe richtte het Orchestre des Champs-Elysées op, gespecialiseerd in het repertoire uit de romantische en pre romantische periode, gespeeld op originele instrumenten. Later verbond hij zich aan het Antwerps symfonieorkest deFilharmonie, waarmee hij klassieke en eigentijdse muziek ging uitvoeren. In een groots project nam hij met deFilharmonie alle symfonieën van Beethoven op. Deze mooie uitgave is en bijzondere kennismaking of een must voor de fans.

Van da Venosa tot Stravinsky

De keuze van Philippe Herreweghe voor de vijf cd’s viel op werk van Carlo Gesualdo da Venosa en J.S.Bach, Beethovens Missa Solemnis, Mahlers Symfonie nr. 4, Berlioz’ Nuits d’été, op. 7, het Requiem, op. 89 van Dvořák  en “Requiem Canticles” en “Threni, id est Lamentationes Jeremiae Prophetae” van Igor Stravinsky.

Herreweghe Concertagenda :

10 mei  BOZAR

11 mei  Muziekcentrum De Bijloke

12 mei  Concertgebouw Brugge

13 mei  deSingel

14 mei  Het Concertgebouw Amsterdam

18 mei  Cultuurcentrum Hasselt

19 mei  Koningin Elisabethzaal

20 mei  Muziekcentrum De Bijloke

21 mei  BOZAR

Philippe Herreweghe  A CONVERSATION WITH CAMILLE DE RIJCK boek + 5 cd LPH 026