Kastelen en Abdijen in het Brugse Ommeland

Het provinciebedrijf Westtoer presenteert in 2017 een themajaar over de meer dan 100 kastelen en abdijen in het Brugse Ommeland. Tot eind november vinden er tal van activiteiten plaats zoals fiets- en wandeltochten, culinaire events, kinderactiviteiten enz. De Provincie West-Vlaanderen gaf naar aanleiding van dit themajaar “Steenrijk en Begeesterd – Kastelen en Abdijen in het Brugse Ommeland” uit, een publicatie van historica Véronique Lambert.

Het mooi geïllustreerd boek neemt je mee voor een tocht door meer dan duizend jaar geschiedenis. Je ontdekt de mooiste kastelen en abdijen in het Brugse Ommeland en maakt kennis met hun architecten, bouwheren en bewoners. In het boek staan ook vijf fietstochten die je naar de toplocaties brengen. Het hele werk is ook doorspekt met leuke anekdotes, vertellingen, illustraties en interviews.

De auteur schetst de historische evolutie van middeleeuwen naar de 19de -eeuwse gotiek en bespreekt o.a. het kasteel van Tillegem, één van de weinige waterburchten in het Brugse Ommeland, het kasteel Tudor, in 1904 gebouwd, één van de landhuizen van de familie van Outryve d’Ydewalle en hun aanverwanten, het Kasteelbos Beisbroek dat zeven eeuwen lang eigendom was van de abdij van Sint-Andries (1098-1796) en het kasteel van Loppem, een neogotisch kasteel met walgracht uit de 19de eeuw. Daarnaast schetst ze de historische achtergrond van Ter Doest in Lissewege, de Sint-Pietersabdij van Oudenburg, de abdij van Steenbrugge, de oude Sint-Andriesabdij, de Priorij Onze-Lieve-Vrouw van Bethanië, de Godelieveabdij in Gistel en Brugge en de Sint-Trudoabdij in Odegem en Male. Als derde deel vijf fietsroutes, de Kasteelbossenroute, de Houtlandroute, de Bulskampveldroute, de Polderbedevaartroute en de Abdijenroutes.

De publicatie kost amper € 15 en is onder andere te verkrijgen in het Provinciaal Informatiecentrum Tolhuis in Brugge, bij Westtoer en de toeristische diensten van het Brugse Ommeland.

Het boek kan ook via de website http://www.west-vlaanderen.be/webshop,  of via 0800 20 021 besteld worden. Bijzonder mooi uitgegeven. Warm aanbevolen.

Véronique Lambert (°1966) is doctor in de geschiedenis en werkte o.a. als redacteur, erfgoedbeleidscoördinator, conservator en gastprofessor (Universiteit Gent en Universiteit Antwerpen). Haar publicaties gaan over nationale identiteiten, geschiedschrijving en diplomatiek in de middeleeuwen, de graven van Vlaanderen en Boulogne enz. Sinds 2015 legt ze zich toe op historisch onderzoek, publicaties, cultuurprojecten en communicatie.

Véronique Lambert Steenrijk en Begeesterd – Kastelen en Abdijen in het Brugse Ommeland 176  bladz. geïllustreerd Provincie West-Vlaanderen.

Meer info op:

http://www.brugseommeland.be/nl/kastelen-en-abdijen/boek-steenrijk-en-begeesterd