New York Rhapsody van Lang Lang

De onbetwistbare magie van New York prikkelde de verbeelding van de Chinese sterpianist Lang Lang (°1982). Op zijn nieuwe cd “New York Rhapsody” wordt hij bijgestaan door een breed scala aan beroemde zangers en zangeressen als Andra Day, Jason Isbell, Jeffrey Wright, Kandace Springs, Lindsey Stirling, Lisa Fischer en Madeleine Peyroux, trompettist Sean Jones en pianist Herbie Hancock. Van het eerbetoon aan Gershwin en Copland tot de intuïtieve intensiteit van songs die beroemd geworden zijn door Jay-Z en Alicia Keys, Lou Reed en Don Henley, verklankt “New York Rhapsody” de adembenemend, verblindende ziel van Amerika’s meest symbolische stad. Na de release van de cd werd een live-concert in het Lincoln Center uitgezonden. De video voor “Empire State of Mind” met Lang Lang en zangeres Andra Day werd wereldwijd vrijgegeven op streaming services.

Voor “New York Rhapsody” bundelde Lang Lang zijn krachten met de legendarische songwriter en Grammy-winnende producer Larry Klein (°1956), de ex-man van Joni Mitchell, om een cd te maken die de muzikale geest omarmt van New York op manieren die zowel verfrissend en verrassend nieuw als traditioneel zijn. Geïnspireerd door E.B. White’s gevierd essay “Here is New York” uit 1949, (White (1899-1985) schreef in 1945 ook “Stuart Little”), verzamelde Larry Klein muzikale ideeën en energieën die het verleden en het dynamisme van New York reflecteren.

De cd opent met Coplands “Story of Our Tow, gevolgd door “New York Morning” door Jason Isbell, “Empire State Of Mind” door Andra Day, Gershwins “Rhapsody in Blue”in een arrangement voor twee piano’s met Herbie Hancock, en “New York Minute” door Kandace Springs. De cd vervolgt met Bernsteins aanstekelijk “Somewhere” (“Dirty Blvd”) door Lisa Fischer en Jeffrey Wright, het “Spider-Man Theme” van Danny Elfman door Lindsey Stirling, Bernsteins magistraal “Tonight” door Sean Jones, en het prachtige “Moon River” uit 1961 van Henry Mancini op tekst van Johnny Mercer dat ze beiden schreven voor Audrey Hepburn voor de film “Breakfast at Tiffany’s” door Madeleine Peyroux. De cd besluit met het zachte “In Evening Air” van Aaron Copland. Sfeervol, leuk en bij momenten heel emotioneel, ontroerend en aangrijpend. Een treffende muzikale evocatie van de verschillende facetten van een bruisende stad vol tederheid en warmte. Heel bijzonder.

Lang Lang New York Rhapsody cd Sony classical 88985332922