Alon Sariel speelt Telemann op mandoline

Ter gelegenheid van de 250ste herdenking  op 25 juni 2017 van het overlijden van Georg Philipp Telemann, presenteert de Israëlische mandoline speler Alon Sariel een eclectische keuze uit het uniek oeuvre van Telemann. Dit specifiek gekozen repertoire klinkt hier samen met het ensemble Concerto Foscari, op nooit eerder gehoorde wijze. Geboren in Be’er Sheva kwam Alon Sariel op jonge leeftijd met de mandoline in contact.

Altijd op zoek naar een nieuwe uitdagingen, deed hij een muzikale ontdekking toen hij op mandoline solo fantasieën van Telemann speelde, die oorspronkelijk voor een ander instrument waren geschreven. Zichtbaar onder de indruk boog hij zich over de volledige werken van Telemann en zag hij zijn ongelooflijke diversiteit aan ideeën en de diversiteit van zijn composities, die zich niet beperkte tot een bepaald genre, maar aantoonden dat Telemann elke stijl van zijn tijd beheerste.

Het is er al op verbeterd, maar in tegenstelling tot zijn tijdgenoten Sebastian Bach en Antonio Vivaldi, krijgt Telemanns muzikale creativiteit vandaag nog steeds niet zo veel aandacht. Het gevolg is dus nog steeds een ontdekkingsreis. Met “Telemandolin”, een doorsnede van de werken van Telemann voor mandoline en ensemble, weerspiegelt Alon Sariel Telemanns grenzeloze inventiviteit en openheid voor de muziek van andere landen, van de Franse Ouverture tot diverse stijlen van een Italiaans concerto of een fantasierijke solo Partita, in een arrangement voor mandoline, barokgitaar of luit. Buitengewoon.

Alon Sariel is hier vergezeld van zijn eigen ensemble “Concerto Foscari” dat op historische instrumenten speelt. Door haar solistische bezetting bereikt het ensemble maximale flexibiliteit en transparantie in de muziek. De muzikanten komen uit heel Europa en geven elk eigen accenten. Elke compositie krijgt daardoor zijn eigen timbre, van ongewoon gedurfd tot uitdagend, lyrisch en virtuoos. Het programma op de cd is verrijkt met composities van drie tijdgenoten van Telemann, Carl Philipp Emanuel Bach, Carl Friedrich Abel en Johann Friedrich Fasch. Zij stonden met Telemann en zijn werk in contact en belichten dus duidelijk verder de componist en zijn repertoire. Alon Sariel voelde een danige verbinding tot Telemann en de veelzijdigheid van zijn optimistische muziek, dat je volgens hem bij “Telemandolin” jezelf liggend kan voorstellen in een zomers bloemenveld. Daar is niets aan toe te voegen. Dit is prachtig, dit is een magnifieke cd die u absoluut niet mag missen! Subliem!

Alon Sariel Telemandolin Georg Philipp Telemann Carl Philipp Emanuel Bach Carl Friedrich Abel Johann Friedrich Fasch Concerto Foscari cd Berlin Classics 0300934BC