Ontdek de beste wijnregio’s van Europa

Van Frankrijk over Spanje en Portugal tot Kroatië en Griekenland, gidsen meerdere auteurs u langs diepe valleien, meanderende rivieren, afgelegen dorpjes en hellingen, overladen met wijnranken. Hier kent de wijnbouw vaak een lange traditie die de lezer in authentieke wijnkelders kan ontdekken. Lannoo’s prachtig “Autoboek Europese wijnroutes” neemt de lezer mee langs 39 wijnroutes en naar beroemde wijnregio’s zoals “Alto Douro” en “Bordeaux”, maar ook langs minder bekende streken met even veel charme, schoonheid en vooral, verrukkelijke wijnen.

De reis start in de Portugese wijnregio “Alto Douro” de oudste wijnbouwregio ter wereld en “Alentejo”, het weidelandschap in het noorden met uitgestrekte vlakten in het binnenland en ongerepte stranden aan de kust. In Spanje lezen we eerst over de ruwe schoonheid van de natuur en het rijk aanbod van schaal- en schelpdieren van “Rías Baixas”, de sprookjesachtige dalen en toverachtige dorpjes van “Ribeiro” en de vredige dorpjes en fraaie stadjes van “Navarra”. De reis door Spanje gaat verder naar de traditionele wijndomeinen, middeleeuwse stadjes en moderne musea van “Rioja Alavesa”, de wijnroute van “Somontano” op de zuidelijke grens van de Pyreneeën, de wijnstokken naast amandelbomen en steeneiken van “La Mancha” en we eindigen rond “Bullas” en “Jumilla” in “Murcia”.

Voor de legendarische Franse wijnen volgen we eerst de wijnroute van de Elzas ten zuiden van de Duitse Wijnstraat, lezen we vervolgens over de wereldberoemde schuimwijn en bezienswaardigheden van de “Champagne”, volgen we de ‘Champs-Elysées van de Bourgogne’, gaan we naar de Provence en Rhônevallei in het zonovergoten zuiden van Frankrijk en ten slotte naar Bordeaux.

De Italiaanse wijnen ontdekken we langs de Zuid-Tiroolse wijnroute door pittoreske landschappen, de wijnroute in Trentino, Venetië en Friuli (een route vol cultuur dwars door Noord-Italië), de edele wijnen en truffels, chocolade, tamme kastanjes en kaas van Piëmonte, de route in de schattige Chianti plaatsjes met een rijke traditie, om te eindigen op Sicilië, het vulkaaneiland waar opvallend kostbare wijn gedijt.

In Duitsland beschrijven de auteurs eerst de Moezel wijnroute, de oudste wijnregio van Duitsland, de Rheingauer Rieslingroute met prachtige kastelen en herenboerderijen, de Duitse Wijnstraat met haar vele bezienswaardigheden, de Badense wijnroute rond de “Kaiserstuhl” en de “Tuniberg”, de voortreffelijke frankenwijn langs de Frankische Bocksbeutelroute om te eindigen in het wondermooi cultuurlandschap van de Saale-Unstrut route en de Saksische, idyllische wijndorpen langs de Elbe.

In Zwitserland ontmoeten we tussen Lausanne en Vevey één van de mooiste landschappen van Zwitserland en in Oostenrijk worden we gecharmeerd in het traditierijke Weinviertel, Burgenland en langs de smalle wegen door liefelijke valleien en over steile hellingen van Stiermarken.

Na de wijnroute door het belangrijkste wijnbouwgebied voor rode wijn in Hongarije, de route Villány-Siklós, de wijnroute van Zala, het Balatonmeer, een geliefkoosde bestemming voor een strandvakantie maar ook voor wijnliefhebbers en de eerder bekende wijnroute in Tokaj-Hegyalja, waar wijndorpen zich rond het Zemplénergebergte en de rivier Bodrog scharen, gaat de reis verder naar het te ontdekken Kroatië. Daar ontdekken we de bijna dertig wijnkelders langs de wijnroute in Međimurje, het schilderachtig traject tussen Banfi en Štrigova en de zon, zee, wijngaarden en middeleeuwse stadjes van het betoverende Istrië.

In Griekenland volgen we de wijnroute van de Olympische Goden en van de Meren, de twee aantrekkelijkste wijnroutes van Griekenland, de Thessalische wijnroute in idyllische landschappen met bekende toeristische bestemmingen en de wijngaarden van de Peloponnesos waar door het mediterraan klimaat, edele wijnen te midden van een adembenemend landschap rijpen.

Bij elke route staat info over de weg beschrijving en de geschatte reistijd. Deze wijnreis-encyclopedie wordt verder aangevuld met toeristische tips en historische stadscentra en de lezer maakt per land kennis met de verschillende druivenrassen, wijndomeinen en wijnfeesten. Duidelijke routekaarten met pictogrammen tonen de rondritten, bezienswaardigheden en aanvullende uitstappen. Een magnifiek boek voor bijzonder mooie reizen door wijnlandschappen vol cultuur. Dit prachtig boek vol kleurfoto’s is een geschenk uit de hemel want het gaat immers om Godendrank. Een absolute aanrader! Niet te missen! Op uw goeie gezondheid!

Lannoo’s Autoboek Europese wijnroutes 448 bladz. geïllustreerd Uitg. Lannoo ISBN 978 94 014 4299 2

https://www.stretto.be/met-de-auto-naar-duitsland/