Bach van stad tot stad

“Musiq’3” en het prestigieus label “Outhere” bieden een muzikale reis aan naar de vijf steden die de muziek en de carrière van Johann Sebastian Bach hebben bepaald. In elk van zijn woonplaatsen veranderde zijn muzikale taal volgens de vereisten van zijn functies. Deze anthologie van zijn geniale muziek presenteert Bachs levensroute chronologisch.

Drie cd’s zijn gewijd aan Arnstadt, Mühlhausen en Weimar, twee cd’s zijn gewijd aan Leipzig. De carrière van Bach wordt in het algemeen geassocieerd met de stad Leipzig waar hij het laatste en langste deel van zijn leven woonde en werkte. Daar was hij verantwoordelijk voor de muziek van de Thomaskirche en de Nikolaikirche, voor het Collegium Musicum, en voor de opleiding van de jongens van de “Thomasschule”.

Daarvoor had Bach een verscheidenheid aan functies bekleed. Na Eisenstadt, Ohrdruf en Lüneburg was Bach organist in Arnstadt (1702-1707) en Mühlhausen (1707-1708).

Aan het hof van Saksen-Weimar was hij violist, organist en Konzertmeister (1708-1717). Toen de hertog Bach echter passeerde bij de benoeming van een nieuwe Hofkapellmeister, diende Bach zijn ontslag in. Hertog Wilhelm Ernst liet Bach daarom vier weken gevangenzetten, voordat hij hem ontsloeg. Daarop vertrok Bach naar het vorstendom Anhalt-Köthen. Toen hij in dienst was aan het Calvinistisch Hof van de Prins van Anhalt-Cöthen (1717-1723), concentreerde Bach zich op magistrale,  instrumentale muziek.

In 1723 verhuisde Bach naar Leipzig. Op 18 juli 1750 werd hij getroffen door een beroerte en overleed tien dagen later. Bach werd drie dagen later anoniem begraven op het kerkhof van de Johanneskerk in Leipzig.

De schitterende uitvoerders zijn o.a. Café Zimmermann, Ensemble Clematis, Collegium Vocale Gent, Ensemble Aurora, Il Fondamento, La Chapelle Rhénane, Ricercar consort, Vox luminis, Gustav Leonhardt, Bernard Foccroulle en Amandine Beyer. “Bach de ville en ville” is nu beschikbaar in alle winkels en op Shop RTBF. Een sublieme uitgave. Niet te missen!

Bach de ville en ville 5 CD Musique 3/Outhere OUT 686