Muziek uit de 15de eeuw

“Capella de Ministrer”s is een ensemble voor oude muziek, opgericht in 1987 in Valencia door de gambist Carles Magraner. Valenciaanse muziek is prominent aanwezig in hun repertoire. Het belangrijkste van het ensemble is hun focus op de restauratie van de Valenciaanse muziekcultuur en het herstel van het Valenciaans muzikaal erfgoed.

Hun eerste cd uit 1989 “Música Barroca Valenciana” bevatte villancicos van de Valenciaanse componisten Juan Cabanilles (1644-1712), Francisco Hernández Pla (overleden in 1722), Joseph Pradas Gallén (1689-1757), Francisco Vicente Cervera (overleden in 1749) en Pere Rabassa (1683-1767). Hun producties volgen historisch onderzoek dat resulteert in de uitgave van boeken met cd’s, zoals het boek “Muziek en Poëzie voor Ausiàs March”, gewijd aan de 15de -eeuwse dichter van Valencia. De Iberische componisten die door “Capella de Ministrers” worden voorgesteld, bestrijken een tijdsbestek van 500 jaar. Een specialiteit is muziek uit de “Llibre Vermell de Montserrat”, “El Cant de la Sibilia” en “El Misterio de Elche”. Barokmuziek zoals de “Ensaladas” van Joan Brudieu (1520–1591), die verbonden was aan de catedral de Santa María de Urgel, en werk van Vicente Martín en Antonio Solers zarzuela “La Madrileña” (Madrid 1778), werd in 1996 door Magraner opnieuw bekend gemaakt. Het ensemble tekende ook voor de herontdekking van de Mallorcaanse componist Antonio de Literes (1673-1747).

Het Quattrocento was één van de belangrijkste perioden van de vroege Europese kunstgeschiedenis. Doorheen de 15de eeuw kende het de geboorte van de renaissance. In een nog niet verenigd Italië en in een deel van wat vandaag Spanje is, vertegenwoordigden in deze eeuw kunst, dans en muziek, de macht van de bestuurders in verschillende regio’s.

Alfons V de Grootmoedige (1396-1458), geboren in Medina del Campo in de Spaanse provincie Valladolid (regio Castilië en León) was koning van Aragón, Valencia, Majorca, Sardinië, Corsica en Sicilië en graaf van Barcelona. Van 1442 tot zijn dood was hij ook koning van Napels. Hij was één van de belangrijkste figuren van de vroeg renaissance. In 1445 werd hij ridder in de Orde van het Gulden Vlies. In 1435 kwam Napels aan Alfons V van Aragón en Sicilië, die zich sinds 1443 (als Alfons I) koning der beide Siciliën (Napels en Sicilië) noemde.

Aan het hof van Alfonso de Grootmoedige, “el Magnánimo” of “el Sabio” in Napels, leefde de antieke literatuur en bloeide de Aragonese muziek. Aan zijn hof waren de beste musici, theoretici en flamenco muzikanten verbonden. Domenico di Piacenza of Antonio Cornazano bv. componeerden dansen naar de humanistisch, neoplatonische opvatting van dans als demonstratieve manifestatie van de bewegingen van de geest. Vaak waren de vorsten en hovelingen tegelijk acteurs, muzikanten en dansers in de uitvoering van kluchten of komedies.

Op deze sublieme cd breng de “Capella de Ministrers” onder het deskundig advies van musicologe Cecilia Nocilli van de universiteit van Valladolid, de Gouden Eeuw van Aragon/Napels opnieuw tot leven. Cecilia Nocilli schreef o.a. “El manuscrito de Cervera. Música y danza palaciega catalana del siglo XV” en “Coreografare l’identità. La danza alla corte aragonese di Napoli, 1442-1502”. Het was een eeuw waarin kunst, dans en muziek het meest exquis vertoon van macht vertegenwoordigde. Een sublieme cd die u door de klank van de authentieke instrumenten, terugbrengt naar de Luister van een roemrijk maar grotendeels vergeten hofcultuur. Op de cd staan 23 instrumentale composities met muziek uit handschriften uit Montecassino, Brussel, Siena en Venetië, en van componisten als Domenico da Piacenza, Francisco de la Torre, Hans Judenkünig, Joan Ambrosio Dalza, Antonio Cornazano, M. Gulielmus, Guglielmo Ebreo da Pesaro en Giovanni Ambrosio. Terug naar de middeleeuwse zon. Niet te missen!

Quattrocento Carles Magraner Various Composers cd Licanus CDM1742