Martha Argerich in Lugano

Martha Argerich (°1941) speelt enkel de mooiste muziek met enkel de allerbeste musici. Warner Classics bracht daarvan nog maar eens het bewijs uit. Op 3 cd’s beluisteren we de toppianiste in een illuster gezelschap van talent, virtuositeit en originaliteit. Top!

Progetto Martha Argerich        

Martha heeft haar eigen festival in Lugano. In dit adembenemend, idyllisch-paradijselijk oord in het kanton Ticino wil ze elk jaar opnieuw jonge pianisten en andere musici promoten. De cd’s brengen haar concertopnamen van de 14de editie in 2015 van het “Progetto Martha Argerich”, onderdeel van haar Lugano Festival in Zuid-Zwitserland. De 3 cd’s brengen spannende concerten van de Progetto samen waar Argerich vergezeld werd door vooraanstaande musici en een duizelingwekkend aanbod aan jong talent. Het fascinerend repertoire strekt zich uit van Schubert en Brahms tot Ginastera en Glass.

Martha en haar beroemde vrienden

Onder de beroemde musici zijn er de pianisten Nicholas Angelich en Sergio Tiempo, cellist Gautier Capuçon, violist Ilya Gringolts, klarinettist Paul Meyer en de leden van het Margulis Family Trio. Er zijn ook de violisten Mayu Kishima en Andrey Baranov en als componisten Brahms, Ries, Turina, Poulenc, Glass en de Argentijn Alberto Ginastera, wiens eeuwfeest we in 2016 vieren.

Protégés maken carrière

Elk jaar wordt ze in Lugano vergezeld door andere vooraanstaande musici, door jonge kunstenaars die haar beschermelingen zijn geworden en door voormalige protegés die nu op hun beurt carrière maken. Het Festival bestond in 2015 uit een duizelingwekkende verscheidenheid aan muziek, gespeeld op 15 kamermuziekconcerten en recitals en twee concerten met symfonieorkest.

Focus op jongeren en kamermuziek

Het hart van het evenement is de piano. Die is aanwezig in de vele combinaties met instrumenten. De cd’s presenteren u een enorm repertoire, waaronder een aantal onbekende, zelden uitgevoerde stukken. Kamermuziek is de belangrijkste focus want dit deel van het programma brengt de uitgenodigde muzikanten vaak voor de eerste keer samen. In dit verband kan het Martha Argerich Project worden beschouwd als een eeuwigdurend experiment met muziek en met jongeren, met de concerten als uiteindelijk resultaat. Het allerbelangrijkste is weliswaar de voorbereiding onder de muzikanten, bij elkaar gebracht door zowel kameraadschap als concurrentie.

Twee piano’s, vierhandig

Op cd 1 staan Brahms: Trio in Es op.40 door Alexander Mogilevsky pianon, Ilya Gringolts viool en Nathan Braude altviool, R. Schumann (arr. Debussy): Kanonische Studien op.56 arr. voor 2 Piano’s 4-handig door Martha Argerich en Lilya Zilberstein, Schuberts 8 Variaties op een eigen Thema voor piano 4-handig in As op.35 D 813 door Martha Argerich en Alexander Mogilevsky en Brahms: Scherzo uit zijn F.A.E. Sonate WoO posth. 2 door Mayu Kishima viool en Akane Sakai, piano.

Van Brahms naar Bartók

Op cd 2 : Brahms: Klarinet Trio op.114 door Nicholas Angelich, piano, Paul Meyer, klarinet en Gautier Capuçon, cello, F. Ries: Pianokwintet op.74 door Lilya Zilberstein piano, Andrey Baranov viool, Lyda Chen altviool, Jing Zhao cello en Enrico Fagone contrabas, Turina’s Pianotrio nr.2 op.76 door Jura Margulis piano, Alissa Margulis viool en Natalia Margulis cello, en Bartók arr. Z. Székely: Roemeense Dansen Sz.56 door Geza Hosszu-Legocky viool en Martha Argerich.

Ritmisch exotisme

Op cd 3 staan Debussy’s “En blanc et noir” door Martha Argerich en Stephen Kovacevich, L. Bacalov: “Porteña” door Martha Argerich & Eduardo Hubert (piano) en het Orchestra della Svizzera italiana o.l.v. Alexander Vedernikov, Poulencs Sonate voor 2 piano’s door Sergio Tiempo & Karin Lechner, Ph. Glass : Suite uit “Les enfants terribles” door Giorga Tomassi, Carlo Maria Griguoli & Alessandro Stella piano en A. Ginastera trans. C. M. Griguoli : Dansen uit “Estancia” Op.8a door Giorga Tomassi, Carlo Maria Griguoli & Alessandro Stella, piano.

Martha Argerich & Friends Live from the Lugano Festival 2015 3 cd Warner Classics 2564628549

https://www.stretto.be/2019/09/24/rendez-vous-with-martha-argerich-7-cds-op-het-label-avanti-fantastisch/