“Rendez-vous with Martha Argerich”, 7 cd’s op het label Avanti. Fantastisch!

De legendarische pianiste Martha Argerich initieerde eind juni 2018 een nieuw muzikaal Rendez-vous in de twee concertzalen van de prachtige Laeiszhalle aan de Johannes-Brahms-Platz in Hamburg. Het label Avanti zorgde nu voor de uitgave van de opnamen.

De Joods-Argentijnse pianiste, Martha Argerich (°1941) uit Buenos Aires, begon al op haar derde jaar met pianospelen. Met haar vijfde jaar kreeg ze les van Vincenzo Scaramuzza (1885-1968), die ook de leraar was van Mauricio Kagel en van Enrique Barenboim, de vader van Daniel Barenboim. In 1955 kwam ze naar Europa, waar ze bij Friedrich Gulda studeerde. Later studeerde ze bij Arturo Benedetti Michelangeli en Stefan Askenase. Toen ze zestien was, won ze binnen drie weken zowel het Internationale Muziekconcours van Genève als het Ferruccio Busoni Internationale Pianoconcours in Bolzano. In 1965 won ze ook de zevende editie van het Internationaal Frederick Chopin Piano Concours in Warschau.

Het jaar daarna maakte ze haar Amerikaans debuut in de Lincoln Centers Great Performers Series. Na de jaren tachtig concentreerde ze zich ook op kamermuziek, optredens met orkest en de begeleiding van andere instrumentalisten. Martha Argerich is drie keer getrouwd geweest. Uit haar eerste huwelijk met de componist en dirigent, Robert Chen werd haar dochter Lyda Chen geboren. Van 1969 tot 1973 was ze getrouwd met de dirigent Charles Dutoit, met wie ze opnames maakte en optrad. In die tijd werd Annie Dutoit geboren. Met haar derde man, de pianist Stephen Kovacevich (Stephen Bishop), kreeg ze een derde kind, de cineaste, Stephanie Argerich (°1975). Twee van de drie dochters participeren allen aan deze opname.

Van Beethoven tot Debussy, van Brahms tot Prokofiev, speelde Martha Argerich in duo, trio en in een concerto met muzikale vrienden als Mischa Maisky, Nicholas Angelich en Stephen Kovacevich, en begon nieuwe samenwerkingen met artiesten als Akiko Suwanai, Alisa Weilerstein, Guy Braunstein of Edgar Moreau. Ze speelde orkestwerken in de versie voor twee piano’s en begeleidde ook voor de eerste keer de wereldberoemde bariton Thomas Hampson in “Dichterliebe” van Schumann, een rol die ze tijdens haar carrière zelden speelde en een première was in haar discografie. Een uniek muzikaal feest waarin de pianolegende nieuw repertoire speelde op zeven goed gevulde cd’s, goed voor zo maar eventjes 7 uur en 42 minuten schitterende muziek.

De vrienden/uitvoerders zijn Anton Gerzenberg (piano), Evgeni Bozhanov (piano) en Geza Hosszu-Legocky (viool), Stephen Kovacevich (piano), Mischa Maisky (cello), Nicholas Angelich (piano), Edgar Moreau (cello) en Alexandra Conunova (viool), Evgeni Bozhanov (piano) en Akane Sakai (piano), haar dochter, Lyda Chen (altviool), Akiko Suwanai (viool), Pablo Barragán (klarinet), Alexander Mogilevsky (piano), Kasparas Uinskas (piano), Tedi Papavrami (viool), Sergei Nakariakov (trompet), Alisa Weilerstein (cello) en Guy Braunstein (viool), Gabriele Geminiani (cello) en Susanne Barner (dwarsfluit), Thomas Hampson (bariton), Jing Zhao (cello), Ion Marin (dirigent), haar dochter, Annie Dutoit (recitant), Mauricio Vallina (piano) en het Michael Guttman Tango Quartet.

Naast de grote, bekende namen, ontdekt u daarenboven Ernesto Lecuona (1895-1963), de “Cubaanse Gershwin”, Ángel Villoldo (1861-1919), één van de pioniers van de Argentijnse tango, en de Argentijn, Eduardo Rovira (1925-1980). Niet te missen!

Tracklist :

Debussy: Nocturnes: Fêtes

(Anton Gerzenberg, Martha Argerich)

Debussy: Violin Sonata in G minor

(Evgeni Bozhanov, Geza Hosszu-Legocky)

Debussy: Prélude à l’après-midi d’un faune

(Stephen Kovacevich, Martha Argeric)

Debussy: Sonata for Violoncello and Piano in D Minor

(Mischa Maisky, Martha Argerich)

Ravel : La Valse

(Nicholas Angelich, Martha Argerich)

Ravel: Sonata for Violin & Cello

(Edgar Moreau, Alexandra Conunova)

Prokofiev: Symphony No. 1 in D major, Op. 25 ‘Classical’

(Evgeni Bozhanov, Akane Sakai)

Prokofiev: Overture on Hebrew Themes, for clarinet, string quartet & piano, Op. 34

(Lyda Chen, Edgar Moreau, Alexandra Conunova, Akiko Suwanai, Pablo Barragán, Martha Argerich)

Prokofiev: Cinderella, Op. 87 – Suite From The Ballet

(Alexander Mogilevsky, Kasparas Uinskas, Akane Sakai, Evgeni Bozhanov)

Prokofiev: Sonata for Two Violins in C Major, Op. 56

(Tedi Papavrami, Akiko Suwanai)

Shostakovich: Concerto No. 1 for Piano, Trumpet, and String Orchestra in C Minor, Op. 35

(Symphoniker Hamburg, Sergei Nakariakov, Martha Argerich)

Shostakovich: Trio No. 2 for Violin, Cello and Piano in E Minor, Op. 67

(Alisa Weilerstein, Guy Braunstein, Martha Argerich)

Kodály: Duo for Violin and Cello, Op. 7

(Alisa Weilerstein, Guy Braunstein)

Mendelssohn: Piano Trio No. 1 in D minor, Op. 49

(Gabriele Geminiani, Susanne Barner, Martha Argerich)

Beethoven: Triple Concerto for Piano, Violin, and Cello in C major, Op. 56

(Symphoniker Hamburg, Ion Marin, Martha Argerich, Mischa Maisky, Tedi Papavrami)

Schumann: Fantasiestücke, Op. 73

(Martha Argerich, Mischa Maisky)

Schumann: Dichterliebe, Op. 48

(Martha Argerich, Thomas Hampson)

Brahms: Violin Sonata No. 2 in A major, Op. 100

(Nicholas Angelich, Akiko Suwanai)

Rachmaninov: Cello Sonata in G minor, Op. 19

(Lilya Zilberstein, Jing Zhao)

Saint-Saëns: Le carnaval des animaux

(Symphoniker Hamburg – Ion Marin, Annie Dutoit, Lilya Zilberstein, Martha Argerich, Jing Zhao)

Lecuona: Danzas Cubanas

(Mauricio Vallina)

Lecuona: Danzas Afro-Cubanas

(Mauricio Vallina)

Albéniz: Tango

(Mauricio Vallina)

Villoldo: El choclo

(Mauricio Vallina)

Eduardo Rovira: A Evaristo Carriego

(Michael Guttman Tango Quartet, Jing Zhao, Chloe Pfeiffer, Ariel Ebelstein, Michael Guttman, Lysandre Donoso)

Piazzólla: Triunfal

(Michael Guttman Tango Quartet, Chloe Pfeiffer, Michael Guttman, Ariel Ebelstein, Lysandre Donoso)

Piazzólla: Adios Noninos

(Michael Guttman Tango Quartet, Chloe Pfeiffer, Michael Guttman, Ariel Ebelstein, Lysandre Donoso)

Mozart: Musiquita Nocturna

(Michael Guttman Tango Quartet, Chloe Pfeiffer, Michael Guttman, Ariel Ebelstein, Lysandre Donoso)

Rendez-vous with Martha Argerich Martha Argerich & Friends 7 cd Avanti 541470610572

https://www.stretto.be/2017/06/09/martha-argerich-in-lugano/