British String Quartets door het Maggini Quartet op 20! Naxos cd’s. Een buitengewone uitgave!

Deze box bevat de opname van Engelse Strijkkwartetten als het hart van de Britse muziek van de 20ste eeuw en omvat daarnaast enkele typische werken uit het repertoire voor kamermuziek. Dit compendium bevat schitterende voorbeelden van de verschillende genres en onthult o.a. het vroegrijp talent van Benjamin Britten en John Ireland, het vakmanschap van Frank Bridge en Alan Rawsthorne, de milde stijl van Edward Elgar en de suggestieve, pastorale sfeer van Arthur Bliss en Arnold Bax.

Hoewel de muzikale stijlen van elk van de componisten in deze collectie uniek zijn, worden hun bijdragen verenigd door een aangeboren begrip en beheersing van de strijkkwartetvorm. De volleerde en tweemaal Grammy Award-genomineerde volmaakte en veelgeprezen interpretaties van deze werken door het Maggini Quartet, worden hier voor het eerst samen gepresenteerd.

Het Maggini Quartet is een Brits strijkkwartet. De leden zijn Julian Leaper (1ste viool), Ciaran McCabe (2de viool), Martin Outram (altviool) en Michal Kaznowski (cello). Het Strijkkwartet, opgericht in 1988, staat bekend om haar uitvoeringen van het Brits repertoire en heeft vele cd-opnames gemaakt die zijn gepubliceerd via uitgevers zoals Naxos Records. De naam van het kwartet is afgeleid van de beroemde 16e-eeuwse Bresciaanse vioolbouwer Giovanni Paolo Maggini (ca. 1580 – ca. 1630). Het Maggini Quartet is een van de beste Britse strijkkwartetten. De veelgeprezen opnames hebben internationale prijzen gewonnen, waaronder Gramophone Chamber Music Award of the Year, Diapason d’Or of the Year en een Cannes Classical Award, en zijn twee keer genomineerd voor Grammy Awards. Het meest recent project van het Maggini Quartet, de volledige Mendelssohn-kwartetcyclus, werd uitgegeven door Meridian Records.

De toewijding van het Maggini Quartet aan nieuwe muziek heeft geleid tot belangrijke opdrachten, waaronder werken van James MacMillan, Robert Simpson, Eleanor Alberga en Roxanna Panufnik. Hun unieke samenwerking met Sir Peter Maxwell Davies, het uitvoeren en opnemen zijn tien ‘Naxos Quartets’, werd geprezen als ‘een monument van de 21ste eeuw’. Het Maggini Quartet verschijnt regelmatig in prestigieuze concertseries in binnen- en buitenland en maakt regelmatig media-uitzendingen. Recente internationale bezoeken waren onder meer Dubai, Zwitserland, Nederland, Duitsland, Frankrijk en Denemarken. Ze hebben ook een jaarlijkse zomertournee in Noorwegen. Naast hun concertactiviteit hebben de leden van het Kwartet een internationale reputatie als coach van kamermuziek.

In deze heel bijzondere box ontdekt u Strijkkwartetten van William Alwyn, Sir Malcolm Arnold, Sir Arnold Bax, Lennox Berkeley, Arthur Bliss, Frank Bridge, Benjamin Britten, Edward Elgar, John Ireland, Ernest Moeran, Alan Rawsthorne, Edmund Rubbra, Ralph Vaughan Williams en William Walton. Een meerwaarde is de opname van bepaalde vocale kamermuziekwerken en van kamermuziek met andere instrumenten, o.a. het Clarinet Quintet en Conversations for Flute, Oboe, Violin, Viola and Cello van Bliss, de Phantasy in F sharp minor for piano quartet van Bridge, het Piano Quintet in A minor, Op. 84 van Elgar, het Piano Trio in One Movement op.68 van Rubbra, het Phantasy Quintet van Vaughan Williams en het Piano Quartet van Walton. De uitvoerders van deze werken zijn John Tattersdill, Martin Roscoe en Peter Donohoe, piano, David Campbell klarinet, Michael Cox, dwarsfluit, Nicholas Daniel, hobo, Charles Daniels, tenor en Garfield Jackson, altviool. Een heel bijzondere uitgave vol ontdekkingen. Niet te missen!

BRITISH STRING QUARTETS Maggini Quartet 20 cd Naxos 8502021