Integrale strijkkwartetten van Franz Schubert

Het Duits “Diogenes Quartet” stelt hun integrale opname voor van Schuberts integrale Strijkkwartetten. Na jaren van zorgvuldig muzikaal vakmanschap en uitvoeringen van de hoogste kwaliteit, is de complete box met 7 cd’s nu beschikbaar.

Gewijd aan kamermuziek

Het “Diogenes Quartet” zijn Stefan en Gundula Kirpal, viool, Alba González i Becerra, altviool en Stephen Ristau, cello. “Het was zeker een meevaller dat deze vier jonge musici samen een ensemble ineen knutselden”, schreef de “Süddeutsche Zeitung”.Deze meevaller gebeurde in München in 1998 toen vier hoogst muzikale idealisten besloten om zich te wijden aan kamermuziek, hun gedeelde passie. Het Kwartet dankt zijn naam aan de oude vriendschap met wijlen Rudolph C. Bettschart, mede-eigenaar van de Zwitserse uitgeverij “Diogenes”.

Individuele expressie

Hun individuele stijl toont de invloed van de samenwerking van het Diogenes Kwartet met uitstekende pedagogen en ensembles zoals het Amadeus Kwartet en het La Salle Quartet. Aan de andere kant werkten ze uitgebreid aan de ontwikkeling van een heel eigen muzikale expressie. Daarmee verschenen de vier muzikanten op internationale podia in Frankrijk, Griekenland, het Verenigd Koninkrijk, Italië, Oostenrijk en Zwitserland. Het kwartet speelde in illustere zalen zoals de Keulse Filharmonie en op festivals zoals het Mozartfest Würzburg, de Europese Weken in Passau of het Festival de Radio France in  Montpellier.

Breed repertoire

Sinds hun oprichting heeft het Diogenes Quartet zich een groot deel van het strijkkwartet repertoire eigen gemaakt en heeft het hun kamermuziekrepertoire o.a. door samenwerking met pianist Andreas Kirpal, in een serie concerten in het Gasteig in München verbreed. Naast het standaard repertoire voert het kwartet onbekende en hedendaagse composities uit. De kamermuziek partners zijn o.a.Tyler Duncan (bariton), Lydia Dubrovskaya (viool), Priya Mitchell (viool), Anna Prohaska (sopraan), Hariolf Schlichtig (altviool), Nabil Shehata (contrabas), evenals het Buchberger Quartet. Samen met het Auryn, Henschel, Klenk, Kuss, Leipziger, Mandelring, Minguet en het Vogler Kwartet, was het Diogenes Quartet in maart 2012, mede oprichter van de VDSQ (Verband Deutscher Streichquartette eV- de Vereniging van Duitse Strijkkwartetten). Een staal van hoe de klassieke muziekwereld in Duitsland georganiseerd is…

Onbekend werk opgenomen

Na verloop van tijd zijn veel van hun concerten opgenomen of live-uitgezonden, zoals bijvoorbeeld van onbekende Vioolsonaten van Friedrich Gernsheim (1839-1916) door violist Stefan Kirpal en pianist Andreas Kirpal, of met kamermuziek van Engelbert Humperdinck (met o.a. zijn Pianokwintet waarvan het Adagio gecomponeerd werd voor zijn zuster Ernestine die op 17-jarige leeftijd overleed), en strijkkwartetten van Friedrich Ernst Fesca (1789-1826). De vier muzikanten registreerden voor Briljant Classics ook het recent herontdekt Strijkkwartet in do klein uit 1852 van Max Bruch.

Voltooide versie

Sinds 2012 wijdt het Diogenes Quartet zich aan het opnemen van Schuberts strijkkwartetten. De losse volumes kwamen al eerder uit. Nu is een uitgebreide opname van alle strijkkwartetten van Franz Schubert afgerond en uitgegeven door Brilliant Classics. Deze uitgave bevat niet alleen de opname van Schuberts integrale strijkkwartetten, maar bevat ook het Menuet D86, de twee versies van de Vijf Duitse Dansen D89 en de door Christian Starke voltooide Streichquartettsatz in c-moll D103, de Ouverture D470  en het Andante D3. Starke schreef ook de zeer interessante en uitvoerige achtergrondinformatie in het bijhorend boekje en stond in voor de hele opnameproductie. Neumann microfoons, RME Micstasy en het Sequoia Harddisk Recording System deden de rest.

Schuberts unieke expressie

Schuberts Kwartetten, het “Herzstück der Kammermusik”, worden stuk voor stuk virtuoos en prachtig gespeeld. Ze klinken fris en bijwijlen grappig en lyrisch. Schuberts latere kwartetten klinken dramatischer, soms grimmig met smachtende wanhoop. Het Diogenes Quartet heeft zich in Schuberts leven en zijn 15 Strijkkwartetten grondig verdiept met als resultaat de weergave van Schuberts unieke, melancholische expressie. Deze uitgave is dan ook de perfecte aanvulling voor iedereen die de unieke verscheidenheid aan muziek van Schubert voor strijkkwartet wil ontdekken en verkennen. Magnifiek.

Schubert Complete String Quartets Diogenes Quartet 7 cd Briljant classics 94468