“La Strada, “La Dolce Vita” en veel meer heerlijke, Italiaanse filmmuziek.

In het kader van het gelijknamig Klara-programma “The Original Soundtrack” gepresenteerd door Bent Van Looy, gaf Klara een 3 cd-compilatie uit, samengesteld door Rolly Smeets. Voor de derde keer bundelden zij hun cinematografische en muzikale kennis.

Na een Franse en een Britse editie is Rome nu aan de beurt. In de 5-delige radioserie ging Bent Van Looy in de “Cinecittà” op zoek naar sporen uit het rijk, Italiaans filmverleden. Hij bezocht de Trevi-fontein uit “La Dolce Vita”, de Spaanse trappen uit “Roman Holiday” en de filmset van “Ierri Oggi Domani” op de Piazza Novona waar Sophia Loren haar legendarische striptease opvoerde voor Marcello Mastroianni.

 

Maar Bent bezocht ook de bevreemdende modernistische EUR wijk waar Michelangelo Antonioni zich liet inspireren. In het straatleven van de volkswijk “Trastevere” zocht hij de sporen van Pasolini en verdiepte zich in de neorealistische cinema van na de oorlog. Hij beklom er de steile trappen van de straat waar Ennio Morricone en Sergio Leone samen opgroeiden, en stond stil bij het fenomeen van de legendarische balkon serenade in de Italiaanse cinema. Verder op zijn weg liep hij nog John Keats, Alberto Moravia, Mussolini, Julius Caesar en Pinnochio tegen het lijf en had hij het over de “musicarrello’s”, de “Telefoni Bianchi”-films uit de jaren ’30, het gruwelijk “Giallo”-genre, de “Poliziottesco’s”, en natuurlijk de “Commedia sexy all’italiana” met hun heerlijke soundtracks.

De muzikale weerslag van dit alles vindt u in een box met aanstekelijke muziek. Op de cd’s staan composities van o.a. Nino Rota, Ennio Morricone, Giovanni Fusco en Sergio Endrigo, klassieke muziek van Verdi, Rossini, Benedetto Marcello, Vivaldi en Chatsjatoerjan en muziek van Carlo Rustichelli, de componist van de muziek voor “Gioventù perduta” (“Lost Youth”), Marino Marini, en Nicola Piovani, de componist van de muziek voor de onvergetelijke film “La Vita è bella”. Niet te missen. Warm aanbevolen.

The Original Soundtrack Part 5 The Italian Edition Bent Van Looy 3 cd Klara/Warner 5054197323553