Russische pianomuziek voor vier handen. Origineel.

Samen met de Moskouse pianist Alexander Ghindin (°1977), die in 2007 de eerste prijs won op de gerenommeerde “Cleveland International Piano Competition”, onderzoekt de beroemde in Marseille geboren, Frans-Cypriotische pianist Cyprien Katsaris (°1951), het minder bekend repertoire van Russische muziek voor vierhandig piano.

Het betreft gelegenheidscomposities, transcripties, arrangementen van volksliederen en originele composities. Van de beroemde “Fantasie op twee Russische volksliedjes” van Michail Glinka (1804-1857), getranscribeerd door Mily Balakirev, de leider van de “Groep van Vijf”, tot de traditionele melodieën van de Slavische folklore, krijgt dit origineel programma superbe gestalte in de vingers van de twee geïnspireerde, virtuoze pianisten.

Dit onbekend maar mooi repertoire wordt met gevoel, expressie, nuance en zin voor zangerige muzikaliteit gespeeld. Beide musici spelen op de twee cd’s met energie, verbeelding en flair en zin voor dramatiek. De Glinka composities steken vol prachtige, Russische thema’s en variaties, en hetzelfde geldt voor de arrangementen van Mily Balakirev (1837-1910) en Sergei Lyapunov (1859-1924). De 50 miniaturen van Tsjaikofski voegen aan het programma het Russisch volkselement toe en stimuleren een beter begrip van de kunst van het volkslied. Niet te missen.

Op de cd met Ghindin staan “Kamarinskaja, Fantaisie sur deux airs russe uit 1848 (arr. Balakirev), “Valse-Fantaisie en si mineur” uit 1839/1856 (arr. Sergei Lyapunov), “Capriccio sur des thèmes russes” uit 1834 en “Trot de cavalerie” (“Cavaleristen-drab”) nrs. 1 & 2 uit 1830 en “Polka initiale en si bémol majeur” uit 1852 van Glinka en de “50 Russian Folk Songs” uit 1869 voor piano vierhandig van Tsjaikofski.

Cyprien Katsaris nodigde ook de fantastische, Japanse pianist Etsuko Hirose uit om nieuw licht te werpen op beroemde, Russische balletten, vierhandig gespeeld en gepeeld op twee piano’s. De meesterwerken die hier zijn opgenomen zijn fragmenten uit Tsjaikofski’s “Notenkraker” (arr. Eduard Langer), “Zwanenmeer” (arr. Debussy), “Schone Slaapster” (arr. Rachmaninov), de beroemde “Sabeldans” en “Lezginka” uit “Gayaneh” van Katchaturian (arr. Adolf Gottlieb en Victor Babin), Borodins “Polovtsiaanse Dansen” uit zijn opera “Prins Igor” (arr. Ann Pope) en als wereldpremière!, de 2de Suite uit Stravinsky’s “Vuurvogel” (“L’Oiseau de Feu”- “Zjar-Ptitsa”) voor twee piano’s, een arrangement van de Griekse pianist Achilleas Wastor. Alles passioneel gespeeld door de pianist en de pianiste. Fantastisch!

Cyprien Katsaris Alexander Ghindin Glinka Tchaikovsky four hand piano works cd Piano 21 P21046

Russian Ballet Transcriptions for Four Hands and Two Pianos Cyprien Katsaris Etsuko Hirose cd Piano 21 P21056

BALAKIREV Sonate pour piano en si bémol mineur Islamey et autres pièces Etsuko Hirose cd Mirare MIR181

https://www.stretto.be/etsuko-hirose-speelt-balakirev/#more-1924