Sublieme Klaviersuiten en Concerti van Händel

Voor de beluistering en ontdekking van Händels klaviersuites en orgelconcerti kan u terecht bij de opnamen van pianiste Ragna Schirmer voor het Label Berlin Classics. Op 2 x drie cd’s neemt ze u mee naar de wereld van allemandes en courantes. Niet op een historisch klavecimbel maar op een heuse, moderne vleugel. En, er is meer…

Ambitieus

Na haar debuut-cd met Bachs Goldberg Variaties kan Ragna Schirmer reeds een gedegen discografie voorleggen. Na Bach was het de beurt aan Händel om barokmuziek opnieuw voor te stellen op piano. En dit met een toch zeer ambitieus project, de eerste opname van de volledige twee delen van Händels zestien suites op drie cd’s.

Händel op piano?

Händels twee verzamelingen van “Suites de Pièces pour le Clavecin” (Boek I: HWV 426-433, 1720 en Volume II: HWV 434-441, 1733) werden zoals de naam aangeeft uiteraard voor klavecimbel gecomponeerd. Vandaag de dag, in een tijd waarin men de historische uitvoeringspraktijk als enige norm voor barokmuziek hanteert, is een uitvoering op moderne piano een eerder gedurfde onderneming. Barokke suites op een moderne vleugel? Wordt de muziek daardoor niet gemoderniseerd of geromantiseerd? In het geval van Ragna Schirmers interpretatie, duidelijk niet. Ze heeft blijkbaar goed nagedacht over hoe de suites te spelen op een vleugel. Ze maakt heel beredeneerd gebruik van de sonische superioriteit van de vleugel maar de composities behouden hun barokke klank en geest. Logisch dus dat Ragna Schirmer voor deze opname de Echo Klassik kreeg in de categorie “Beste solisten opname van het jaar (17de -18de  Eeuw, piano). Een welverdiende prijs voor haar moedige en zeer levendig vertaling van de klavecimbel suites op piano.

Genereus maar beheerst

Haar uitvoering weerspiegelt immers de barokke joie de vivre op een manier die we op bepaalde klavecimbel opnamen niet of toch veel minder horen. Ragna Schirmer speelt met een waardige en rustige voordracht. Haar spel houdt mooi het midden tussen een staccato aanslag en legato. Haar klank is genereus, versieringen zijn niet gemaniëreerd en haar tempi zijn aangepast aan het soort dans, (allemande, courante, menuet of gigue) dat ze uitvoert. Haar articulatie is nadrukkelijk doch beheerst en weet permanent te boeien. Warm aanbevolen.

Beroemde orgelconcerti

Oorspronkelijk bedoeld als intermezzi voor oratoria in theaters, werden Händels orgelconcerti met hun pakkende melodieën snel publiekstrekkers. De ambitieuze componist stak zelfs met dit genre zangers als Farinelli de loef af. De groeiende populariteit van de werken groeide nog toen transcripties voor klavecimbel en strijkkwartet de concerti ook uitvoerbaar maakten thuis. Naast haar succesvolle opname van Handels suites presenteert Ragna Schirmer de orgelconcerti op verschillende toetsinstrumenten en met verschillende musici.

Diverse instrumenten met diverse uitvoerders

Het Händelfestspielorchester Halle (Ragna Schirmer woont in Halle waar Händel geboren werd), met zijn lange Handel traditie, koos ze als partner voor haar interpretatie op pianoforte. Een bijzonderheid van deze eerste cd is de transcriptie van twee concerti voor een blazerstrio. Het door Händel gewenst fluit register vindt in de solo-passages virtuoos weerklank op de fluit. Op de tweede cd speelt Ragna Schirmer op een moderne concertvleugel. Haar eigen speciaal daarvoor opgericht Chamber Orchestra Da Cuore begeleidt haar. De transcripties zijn hier vrijer en verwijderen zich verder van de barokke uitvoeringspraktijk. De stap naar moderniteit wordt onderlijnd door het Concertino dat Guillaume Connesson voor haar componeerde. Een toegewijd werk, dat verwijst naar Händel. De derde cd is ongelooflijk. Die toont nl. de populariteit en de kracht van improvisatie aan door vier orgelconcerti in een arrangement van Stefan Maltsev uit te voeren met een… jazz-ensemble! Hier bespeelt Ragna Schirmer een Hammond orgel B3 uit 1957. Op die manier maakt ze een fascinerende reis van de barok tot vandaag en zijn we verbaasd over de schoonheid, verscheidenheid en tijdloosheid van Händels prachtige muziek. Buitengewoon. Subliem!

Handel Klaviersuiten Ragna Schirmer 3 cd Berlin Classics 0016452BCGeorg Friedrich Händel Concertos Ragna Schirmer Guillaume Connesson Händelfestspielorchester Halle DaCuore Orchester Bernhard Forck  3 cd Berlin Classics 0300554BC