Kent u nog “Compère Guilleri” of “Malbrough s’en va-t’en guerre” ?

Het Koninklijk Filharmonisch Orkest van Luik (OPRL) en de dienst cultuur van de Provincie Luik hebben, mede geproduceerd door de Koninklijke Opera van Wallonië (ORW), een magnifiek boek + cd uitgebracht. In het boek en op de cd staan 11 kinderliedjes, bedoeld voor iedereen maar vooral voor de kinderen van de lagere school en educatieve concerten. De schattige kinderliederen werden knap georkestreerd door dirigent Jean-Pierre Haeck en worden gespeeld door het prestigieus “Orchestre Philharmonique Royal de Liège”.

“Comptines” (kinderliedjes), L’orchestre raconte…”, werd magnifiek geïllustreerd door Marie Vanderbemden. De bijzonder fijne tekeningen passen wonderwel bij de liedjes die elk geïntegreerd werden in een verschillend muzikaal klimaat, en georkestreerd werden in een andere stijl, variërend van klassiek tot swing en Amerikaanse marsen. Elk liedje staat in muzieknoten in het boekje. De orkestratie bevat ook verschillende solo instrumenten die om beurt de melodieën van de liedjes spelen. Jean-Pierre Haeck heeft ook gedacht aan klanken die doen denken aan een aantal bekende klassieke werken. Zo heeft hij  bv. “Malborough” in de stijl van Sousa georkestreerd, “Une souris verte” in de stijl van Moessorgski, en “Une araignée sur le plancher” in de stijl van de “Hommelvlucht” van Rimski-Korsakov. Knap. In november en december zal de OPRL met dit project op tournee gaan naar scholen en concertzalen.

Marie Vanderbemden die de liedjes voorzag van de heel mooie illustraties is een jonge illustratrice uit Luik. Ze woont op een schuit in Huy maar wandelt met haar potlood en schetsboek door heel België. Opgeleid aan de “Haute École Albert Jacquard” in Luik, vervolgde ze haar opleiding grafische computertechnieken binnen 3D animatie aan de “École Supérieure Artistique Saint-Luc” in Namen. Sinds ze professioneel actief is combineert ze illustratie met animatie in grafische ontwerpstudio’s zoals “Waooh!” en “Digital Graphics”.

Gevormd in Luik, was Jean-Pierre Haeck eerst assistent van Friedrich Pleyer aan de “Opéra Royal de Wallonie”. Dit leidde tot tal van schitterende producties, “La Favorite”, “Manon”, “Pomme d’Api” (operette van Offenbach), “La Vie Parisienne”, “Singing in the Rain”, “La Périchole” en “Dialogues des Carmélites”. Zijn passie voor de Franse opera bracht hem naar Avignon en Limoges maar recentelijk ook naar de Opéra-Comique in Parijs. Hij was van 1988 tot 1990 trombonist in het BRT Orkest en was van 1992 tot 1994 docent aan het Conservatorium van Luik. Jean-Pierre Haeck gaf van 1993 tot 2000 ook les in het Groothertogdom Luxemburg. In 1994 richtte hij zijn eigen “Ensemble Orchestral Mosan” op en creëerde zijn eigen platenlabel “JPH Productions”. Sinds 2009 wijdt hij zich aan het componeren voor harmonieorkest. Tussen 2002 en 2006 nam hij als gastdirigent van het OPRL, vijf cd’s op met muziek van Émile Mathieu (1844-1932), Lalo, Joseph Jongen, Albert Dupuis (1877-1967) en Mozart.

Sinds 1984 hebben opeenvolgende generaties van kinderen tussen de 6 en 16 jaar het podium van de “Opéra Royal de Wallonie” gesierd met zingen in talen als het Frans, Italiaans, Duits en zelfs Russisch. Na de deskundige leiding van opeenvolgend Suzanne Blattel, Michèle Lemaitre en Jean-Claude Van Rode, wordt het koor sedert 2015 geleid door de pianiste en repetitor Véronique Tollet.

De opname gebeurde in de prachtige “Salle Philharmonique” in Luik. Op de cd staan de kinderliedjes “La bonne aventure”, “Il était une bergère”, “Compère Guilleri” (met de “maîtrise de l’Opéra Royal de Wallonie”), “Malbrough s’en va-t’en guerre”,  “Une souris verte”, “Gentil coquelicot”, “Dodo l’enfant do”, “Su’l’pont du Nord” (met de “maîtrise de l’Opéra Royal de Wallonie” en met Henri Moonen et Ysaline Gérard als solisten), “À la volette”, “Il court, il court le furet”, “Une araignée sur le plancher” (met maîtrise de l’Opéra Royal de Wallonie). Om te besluiten, drie karaoke versies van “Compère Guilleri”, “Su’l’pont du Nord” en “Une araignée sur le plancher”. Magnifiek. Schenken aan kinderen en kleinkinderen!

Comptines L’orchestre raconte boek + cd  Orchestre Philharmonique Royal de Liège Maîtrise de l’Opéra Royal de Wallonie Marie Vanderbemden Jean-Pierre Haeck