Ontdek muziek van Isfrid Kayser (1712-1771)

Isfrid Kayser uit “Untertürkheim” nabij Stuttgart, was een Duitse componist en Norbertijn in wat toen nog “Marchtal” heette, het huidige “Obermarchtal” (Kr. Ehingen/Donau). Gedurende zijn ganse leven deed Kayser onderzoek naar en perfectioneerde en verspreidde hij kerkmuziek.

Deze zoon van een organist en schoolmeester leefde bijna zijn hele leven lang onder het dak van de Norbertijnen in Marchtal. Marchtal was sinds 1440 een abdij. In 1701 werd een nieuwe collegiale kerk in barokstijl ingewijd. In 1770 verbleef Marie Antoinette, aartshertogin van Oostenrijk op haar bruidsreis van Wenen naar Parijs in het klooster (“Reichsstift”).

Isfrid Kayser (1712-1771) kreeg in de Premonstratenzer Abdij (“Prämonstratenser-Chorherrenstift”) “Kloster Obermarchtal”, al snel de reputatie een veelzijdig musicus te zijn. Hij was bevriend met Sebastian Sailer (1714-1777) die komedies in het Zwabisch dialect schreef. Tal van spirituele organisaties o.a. ook uit München en Dillingen, gaven Kayser opdracht om kerkmuziek en religieuze muziekdrama’s te componeren, o.a. 12 “Offertoria Solemnia de Communi Sanctorum”, op.5 (1748). In 1737 componeerde hij bv. koormuziek voor het “Augustinerchorherrenstift zu den Wengen” in Ulm. Isfrid was zijn kloosternaam maar als woordspeling op zijn familienaam noemde men hem de “Caesar van de muziek”. Kayser was “pfarrer” in verschillende aan Obermarchtal grenzende dorpjes zoals Munderkingen, Sauggart, Seekirch en Kirchbierlingen.

Zijn majestueus sacrale werken wordt op de cd schitterend uitgevoerd door het Orpheus Vocaal ensemble en Ars Antiqua Austria o.l.v. Jürgen Essl. Op de cd zijn opgenomen Laudate pueri, De tempore, Alma redemptoris, Laudate Dominum, Parthia I. (voor orgel), Missa VI en Magnificat. Uitvoerders zijn Johanna Pommranz (sopraan), Seda Amir-Karayan (alt), Jo Holzwarth (tenor) en Christos Pelekanos (bas). Plechtig maar vooral feestelijk. De muzikale contra reformatie ten voeten uit. Warm aanbevolen.

Isfrid Kayser Magnificat Missa VI Johanna Pommranz (sopraan), Seda Amir-Karayan (alt), Jo Holzwarth (tenor), Christos Pelekanos (bas), Orpheus Vokalensemble (chorus) Ars Antiqua Austria, Jürgen Essl cd Carus CARUS83479