Het Amerikaans symfonisch orgel

Het orgel op deze opname is een E. M. Skinner dat zich nu in het “Cincinnati Museum Center” van “Union Terminal” in Cincinnati, Ohio bevindt. Ernest Martin Skinner (1866-1960) was een van de succesvolste Amerikaanse pijporgelbouwers uit de vroege 20ste eeuw. Zijn elektro-pneumatische schakelsystemen bevorderden de technologie van de orgelbouw in het eerste deel van de 20ste eeuw.

Gebouwd in de jaren 1920, illustreert het de orkestkwaliteiten die verband hielden met Skinners instrumenten van die periode. Het proces van het verplaatsen van de orgels van hun oorspronkelijke locaties, een in de Immaculate Conception Church in Philadelphia en een andere uit het huis van een industrieel in Cincinnati en ze restaureren, begon in 1986. De huidige locatie is in 1933 in Art Deco-stijl voltooid en de rotonde, waarin het orgel zich nu bevindt, heeft een galm van zes seconden. De enige live opname op deze cd is “Urlicht” van Mahler.

Met uitzondering van de originele compositie van Liszt en van de organist zelf, zijn alle composities op deze cd transcripties van organist Robin. Ze zijn onderhoudend en effectief en ze tonen het potentieel van het Skinner-orgel. Een groot deel werd bv. gearrangeerd voor het hoornregister van het orgel, dat men bv. duidelijk hoort in “La cathédrale engloutie”. Enkele van Robins transcripties zijn trouwens gemaakt met dit specifiek orgel in gedachten. Robin wil het orgel populariseren door er muziek op te spelen die al in andere versies bekend is. Hij is daarbij respectvol voor de muziek en doet er niks smaakloos mee. Als deze transcripties al geen specifieke lacunes vullen, doen ze de oorspronkelijke versies zeker geen schade aan. Integendeel, de onverwachte, zachte timbres moedigen het luisteren aan. Mahlers hemels mooi “Urlicht” door de mezzo-sopraan Stacey Rishoi is daarbij een gevoelige meerwaarde.

In zijn eigen “Cercles Lointain”s en vooral in Liszt, toont Robin de soliditeit van zijn techniek en de legitimiteit van zijn meesterschap. Hij is een fantasierijke organist met flair voor drama. De opnametechniek van Brilliant Classics wordt niet overweldigd door de galm van de locatie en door het bijzonder sterk, dynamisch bereik van het instrument. Deze cd is een must voor orgelliefhebbers, enthousiast aanbevolen om u nieuwsgierig te maken naar hoe deze bekende werken op orgel klinken.

De Franse organist Jean-Baptiste Robin (°1976) studeerde compositie en orgel bij Michel Bouvard en Olivier Latry aan het Conservatorium van Parijs. Hij studeerde compositie bij George Benjamin (King’s College London) en orgel bij Louis Robilliard (Conservatorium de Lyon), Odile Bailleux (Conservatoire de Bourg-la-Reine) en Marie-Claire Alain (conservatorium van Parijs). Hij werd in 2000 organist van de kathedraal van Poitiers en organist van de kapel van Versailles. Robin is tevens docent orgel en compositie aan het conservatorium in Versailles. Robin is bekend om zijn uitvoeringen van Franse orgelmuziek uit de barok, zoals zijn opnamen van de volledige orgelwerken van Louis Marchand en François Couperin aantonen. Hij is weliswaar ook bekend voor zijn interpretaties van de werken van Jehan Alain en Felix Mendelssohn. Robin wordt terecht beschouwd als één van de beste uitvoerders op Amerikaanse Symfonische orgels. Hij is onderscheiden door Yale University en is gastprofessor op het Haarlem International Festival. Robin kreeg compositie opdrachten van o.a. Pierre Boulez en het Ensemble InterContemporain, het Orchestre National de Lyon, het Philharmonia Orchestra en Radio France. In 2010 publiceerde Naxos Records een cd waarop Robin zijn eigen orgelwerken speelt.

Op de cd staan “La cathédrale engloutie”. “Prélude à l’après-midi d’un faune” van Debussy, “Asturias” (Leyenda) van Albénis. Bartoks 6 Romanian Folk Dances. Bizetss Carmen: Act III Entr’acte, Barbers Adagio for strings. Rachmaninovs Prelude op. 3/2. “Urlicht” uit Mahlers 2de symfonie, Prelude & Fuga op B-A-C-H. van Liszt en Robins eigen “Cercles Lointains”. Heel bijzonder.

The American Symphonic Organ Jean-Baptiste Robin Stacey Rishoi (mezzo) cd Brilliant Classics 94726