Verfijnde orgelmuziek van Sir Edward Elgar

Deze cd bevat Elgars twee originele werken voor orgel en arrangementen door anderen van drie van zijn  beroemde composities. Zijn  “Orgelsonate” uit 1895 is relatief bekend dankzij de orkestratie uit 1946 van Gordon Jacob. Het enige andere werk dat Elgar oorspronkelijk voor orgel componeerde was zijn “Cantique” op.3 No.1, gecomponeerd in de Victoriaanse traditie.

De “Cantique” was gebaseerd op het thema van het “Andante Arioso” uit zijn Blaaskwintet uit 1879, muziek nog zonder de suggestie van zijn persoonlijke stijl en het onvoorspelbaar drama dat zijn stijl zou karakteriseren. Elgar maakte de bewerking voor orgel voor de organist Hugh Blair (1864-1932), de dirigent van de “Worcester Festival Choral Society”. De reeks “Vesper Voluntaries” op.14 zijn intieme en expressieve miniaturen die dateren uit 1889-90, kort na Elgars bekering tot het katholicisme. Elgar componeerde ze oorspronkelijk voor harmonium. Drie andere arrangementen van Elgars meest representatieve, Engelse muziek, de grandioze “Imperial March”, de eerste “Pomp and Circumstance march” en het magistrale “Nimrod” uit zijn “Enigma Variations”, werden gemaakt door G.C.Martin, William .H.Harris en E.H.Lemare.

Elgar componeerde zijn “Orgelsonate” ter gelegenheid van het bezoek van Amerikaanse organisten aan Worcester. De Sonate eist het typisch Engels kathedraalorgel waarvoor Elgar ze componeerde. Het “Norman & Beard” orgel uit 1904 in Leeds Cathedral, onlangs grondig gerestaureerd door Klais Orgelbau, was een goede keuze. Daniel Justin (°1990) uit Bristol is daar sinds 2013 organist. Justin maakte overigens andere opnamen voor Brilliant Classics in Leeds, waaronder een volledige set van de muziek voor koor en orgel van Maurice Duruflé (BC9264).

Op de cd staan Elgars “Imperial March”, op. 32, “Cantique in C Major”, op. 3, de “Sonata in G Major”, op. 28, de “Variations on an Original Theme “Enigma”, op. 36, de “Vesper Voluntaries”, op. 14 en de “Pomp and Circumstance March”, op. 39. Een originele en bijzonder mooie cd.

Elgar Complete Original Organ Music Daniel Justin cd Briljant classics 94959