Een schat aan Fluitconcerti bij Brilliant Classics.

De 12! cd box bevat een unieke verzameling soloconcerti voor het wellicht populairste instrument van de familie der houten blaasinstrumenten, de fluit. De box is een schatkist van bekende en minder bekende, maar altijd fonkelende en briljante fluitmuziek. De box presenteert fluitconcerti van wel 14 componisten, o.a. van grote barokcomponisten als Vivaldi, C.P.E. Bach en Alessandro Scarlatti, van Abel, Mozart, Benda, Danzi, Hoffmeister, Rosetti en Quantz uit de klassieke periode, en van Devienne, Mercadante, Dupuy en de Duitse componist Ferdinand Büchner (1823-1906) die carrière maakte in Moskou, uit de Romantiek.

De box bevat concerti van componisten uit de 18de– en 19de eeuw, die fluit speelden en verfijnde en idiomatische muziek voor het instrument hebben gecomponeerd. Vivaldi en Alessandro Scarlatti, vader van Domenico, waren actief in de jaren 1720, de tijd van de overgang van de blokfluit naar de krachtiger en toch soepel bespeelbare, zijwaartse dwarsfluit of traverso.

Later in de 18de eeuw componeerden Mozart en zijn tijdgenoten, de Duitsers Danzi en Hoffmeister, Rosetti uit Bohemen en de Fransman Devienne, inventieve en idiomatische fluitmuziek. De waardige muziek van François Devienne (1759-1803) werd reeds in de jaren ‘60 herontdekt door Jean-Pierre Rampal. Devienne maakte met zijn fluitconcerti zijn solistendebuut in 1782 bij de “Concerts Spirituels” in Parijs. Vanaf 1789 speelde hij fagot in het orkest van het “Théâtre de Monsieur” in Parijs en later werd hij lid van het harmonieorkest van de Franse, prestigieuze “Garde Nationale”. U ontdekt ook muziek van de Italiaan Saverio Mercadante (1795-1870), directeur van het Conservatorio di San Pietro a Majella in Napels, en van de Zwitsers-geboren Jean Baptiste Du Puy (1770-1822) die actief was in Zweden. Beide laatsten waren gevierde opera componisten die tevens fijne, gestileerde fluitmuziek componeerden.

Georgia Browne speelt met het IJslandse periode-ensemble “Nordic Affect”, fluitmuziek van Karl Friedrich Abel (1723-1787). Hij componeerde zijn muziek voor de abonnementsconcerten die hij samen met zijn vriend Johann Christian Bach in Londen organiseerde. Na het overlijden van J.C. Bach verbleef Abel twee jaar in Duitsland, maar kwam terug naar Londen om er in de “Grand Professional Concerts” te spelen. Een andere ontdekking is Mary Oleskiewiczs wereldpremière opname op baroktraverso van vier concerti van Quantz, de componist die als geen ander, belangrijke bijdragen leverde tot de pedagogie, technologie en repertoire van de fluit. C.P.E Bach, Benda en Quantz waren overigens samen verbonden aan het hof van Frederik de Grote.

De heerlijke concerti worden uitgevoerd door wereldberoemde fluitisten als Patrick Gallois, András Adorján en Ginevra Petrucci, Georgia Browne, Mario Folena, Ugo Galasso, Mary Oleskiewicz, Ginevra Petrucci, Federico Maria Sardelli, János Szebenyi, Machiko Takahashi en Johannes Walter. Zij concerteren met “L’Arte dell Arco” o.l.v. Federico Guglielmo, “Nordic Affect”, het “Concertgebouw Chamber Orchestra” o.l.v. Roland Kieft, “Modo Antiquo”, de “Staatskapelle Dresden” o.l.v. Herbert Blomstedt, “Ars Rediviva” o.l.v. Milan Munclinger, het “Münchener Kammerorchester” o.l.v. Hans Stadlmair, het “Gyor Philharmonic Orchestra” o.l.v. János Sándor, het “Hungarian Chamber Orchestra” o.l.v. Vilmos Tátrai, het “Swedish Chamber Orchestra” en “Concerto Armonico” o.l.v. Miklós Spányi, en het “Sinfonia Finlandia Jyväskylä” en “Orchestra I Pomeriggi Musicali” o.l.v. Maurizio Ciampi. Prachtige, zomerse muziek, schitterend gespeeld. Warm aanbevolen!

FLUTE CONCERTOS Vivaldi, A. Scarlatti, Mozart, Hoffmeister, Rosetti, Quantz, Mercadante, De Puy etc. Brilliant Classics 12cd 95490BR