Bijzondere Erato dubbel cd

Mikko Frank (°1979), die van 2002 tot 2007 dirigent was van het Nationaal Orkest van België, is sedert 2015 de dirigent van het Orchestre philharmonique de Radio-France. Deze sublieme dubbel cd is de weerklank van een concert in april 2016, waar de begenadigde, Finse dirigent meesterlijke, Franse muziek bracht rond het bijzonder thema van het kind.

Op deze dubbel cd staat de zelden gehoorde cantate “L’enfant prodigue”, een compositie van de 22-jarige Claude Debussy uit 1884, eigenl. toen nog Achilles, op tekst van Édouard Guinand, Sous-directeur au Ministère de la marine, amateur dichter en toneelauteur, voor de prix de Rome. Debussy droeg zijn cantate op aan de componist Ernest Guiraud (1837-1892), de uitvinder van de orkestrale recitatieven en de definitieve versie van 1907 werd mede door André Caplet georkestreerd. De solisten op de première waren Rose Caron (Lia), de Antwerpenaar Ernest Van Dyck (Azaël (L’enfant prodigue)), en Émile-Alexandre Taskin (Siméon). Hier zijn het Karina Gauvin (Lia), Roberto Alagna (Azaël) en Jean-François Lapointe (Siméon). Niet te missen.

Hoofdwerk is de meesterlijke Fantaisie lyrique “L’enfant et les sortilèges” van Maurice Ravel op tekst van Colette, gecreëerd in Monte-Carlo in 1925. Een bijzonder geraffineerde en kleurrijke uitvoering van deze betoverende muziek met als schitterende solisten Chloé Briot (l’enfant) (foto), Jean-François Lapointe, Nathalie Stutzmann, Sabine Devoelhe en Jodie Devos.

Deze uitgave laat u ook een beweging ontdekken, bedoeld als finale van een symfonie, die Debussy op 18-jarige leeftijd componeerde voor vierhandig piano, maar nooit voltooide of orkestreerde. De beweging werd overigens pas in 1933 uitgegeven. De orkestratie uit 2009 is hier van de Engelse componist Colin Matthews (°1946) die in 2007 ook de integrale preludes van Debussy orkestreerde. Matthews voltooide overigens ook in samenwerking met Deryck Cook, Mahlers 10de symfonie.

Tussen 1880 en 1882 begeleidde Debussy als huispianist Nadescha von Meck, mecenas van Tsjaikofski, op reis. Debussy was toen nog student compositie aan het Conservatorium van Parijs. Hij speelde voor haar piano, en samen speelden ze piano duetten, vooral van Tsjaikofski. Op haar verzoek maakte Debussy ook piano arrangementen van dansen uit Tsjaikofski’s “Zwanenmeer”. Debussy’s bezoek aan Rusland had een sterke en blijvende invloed op zijn muziek, die tot dan toe vooral beïnvloed was door Palestrina, Bach en Wagner. In zijn geschriften maakt Debussy een bijzondere vermelding van Moessorgski, in wiens composities hij een geestgenoot zag van zijn eigen ideeën. Begin 1881 bedankte von Meck Debussy om haar zijn charmante symfonie op te sturen, die echter slechts één allegro beweging bevatte. In 1912 dacht Debussy om het allegro uit te werken tot een symfonie. Het bleef echter bij een idee. Heel bijzonder. Alles subliem uitgevoerd. Warm aanbevolen.

L’enfant et les sortilèges/L’enfant prodige Karina Gauvin Roberto Alagna·Hélène Collerette Jean-François Lapointe Chloé Briot Nathalie Stutzmann Sabine Devieilhe Julie Pasturaud François Piolino Nicolas Courjal Sofi Jeannin Chœur et Orchestre de Radio France Maîtrise de Radio France Mikko Franck 2cd Erato/ Warner Classics 0190295896928