Heerlijke concertaria’s van Luigi Boccherini

In de film “The Ladykillers” uit 1955 doen vijf boeven (o.a. Alec Guinness en Peter Sellers), zich voor als vijf muzikanten. Om geloofwaardig over te komen, zetten ze op hun kamer in plaats van zelf te spelen, een plaat op met de opname van de Humoreske uit het Strijkkwintet in E, op. 11, nr. 5 (G 275) van Luigi Boccherini. De muziek ging de wereld rond als “Het Menuet” van Boccherini…

Luigi Boccherini (1743-1805) was een immens productieve componist. Zijn naam wordt terecht verbonden aan tal van instrumentale kamermuziek, maar Boccherini componeerde ook vocale muziek. Deze cellist-componist componeerde nl. ook aria’s voor academische evenementen of concerten. Onder hen, een reeks van twaalf voor publicatie en verkocht op 18 augustus 1797 aan Pleyel. De partituren worden bewaard in Parijs. Deze aria’s werden nu uitgevoerd en opgenomen door de Belgische sopraan Amaryllis Dietiens. Op de cd staan de twaalf concertaria’s (G 544 – G 555), gecomponeerd tussen 1786 en 1797, over klacht, liefdesverlangen, liefdesverdriet, woede en angst op teksten van Pietro Metastasio. De muziek is van dezelfde kwaliteit als deze van Mozart. De Instrumentale bezetting bestaat uit strijkers, aangevuld met twee hobo’s en twee hoorns.

“Caro padre” (G 552) en “Misera dove son” (G 548) zijn afkomstig uit het libretto voor “Ezio”, gebaseerd op de rivaliteit tussen keizer Valerianus en de Romeinse generaal Flavius Aetius (Ezio). “Deh respirar lasciatemi” is een aria uit ” Artaserse” en “Se d’un amor tiranno” is een concertaria voor sopraan en cello. “Care luci, che regnate” uit Issipile” de dochter (Hypsipyle) van Thoas, de koning van Lemnos heeft een rijkelijk uitgewerkte vioolpartij. In L’Olimpiade” dingen atleten naar de hand van Aristeia. Zij bezingt liefde, geluk en hoop in haar aria “Tu di saper”. De aria “Se non ti moro” uit “Adriano in Siria” is een droevig vaarwel van de gevangen genomen Parthische prins Farnaspe aan zijn geliefde Almirena, op wie Hadrianus, de latere Romeinse keizer, toen nog gouverneur van Syrië, eveneens verliefd was.

Capriola Di Gioia bestaat 10 jaar. Gedreven door een gezamenlijke passie voor (post-)barok repertoire, richtten Bart Naessens (klavecimbel & orgel) en zijn vrouw Amaryllis Dieltiens in 2007 het ensemble “Capriola di Gioia” op. Het doel: het creëren van kleinschalige, intense uitvoeringen van uitgekiende maar vaak onterecht vergeten muziek uit de 17e en 18e eeuw. Met deze opname van Boccherini’s Arie da Concerto bevestigt het Belgisch ensemble Capriola di Gioia wat een genie hij was, die de menselijke psyché doorgrondde, en een harmonisch palet hanteerde, dat zelfs de kleinste nuances prachtig in de verf zette. Met deze aria’s wordt Boccherini in ere hersteld als de ware erfgenaam van Händel, de evenknie van tijdsgenoot Haydn en de voorloper van Bellini’s belcanto. Amaryllis werkte inmiddels mee aan vele cd-opnamen en ook komend seizoen staan er weer nieuwe opnameprojecten op stapel. In afwachting van deze mag u haar cd met de concertaria’s van Boccherini niet missen. Een ontdekking! Warm aanbevolen.

Luigi Boccherini Arie da concerto Amaryllis Dieltiens Capriola di Gioia Bart Naessens cd Evil Penguin Records EPRC 0023

https://www.stretto.be/2018/08/23/dolorosa-partenza-verfijnde-arias-op-de-nieuwe-cd-van-amaryllis-dieltiens-en-bart-naessens-op-het-label-aeolus-bijzonder-mooi/#more-11513

https://www.stretto.be/engelachtige-sopraan-dorothee-mields/