Waar, welke muziek?

In de magistrale, historische zaal van het Weens Academisch Gymnasium, waar ooit Franz Schubert, Peter Altenberg, Otto Wagner, Hugo von Hofmannsthal en Max Hollein naar school gingen, heeft de geliefde auteur Dietmar Grieser (°1934) voor wel 300 gasten, zijn nieuw boek “Schön ist die Welt. Schauplätze der Musik” voorgesteld.

Hoofdredacteur Carmen Sippl van de prestigieuze uitgeverij Amalthea feliciteerde de 83-jarige auteur bij deze gelegenheid met een speciale verjaardag. Gieser, geboren in Hannover, woont, leeft en werkt nu nl. precies 60 jaar in Wenen (zijn “Wahlheimat”), de prachtstad waaraan hij zo veel bijzondere bestsellers heeft gewijd.

In zijn nieuw boek bezoekt hij plaatsen, ooit verbonden aan musici, componisten en onvergetelijke composities. Het magistraal Romeins Palazzo, waarin Puccini van Tosca een moordenares maakte bv., huisvest nu de Franse ambassade. Gustav Mahlers ouderlijk huis, waar de zesjarige zijn eerste noten op papier krabbelde, ligt in het gehucht “Jihlava” in de regio Vysočina in Tsjechië, op de grens tussen Moravië en Bohemen. De plaatsen van de muziek zijn talloos en liggen verspreid over de hele wereld. Globetrotter Dietmar Grieser reisde ze na om er hun genius loci te volgen. Waar speelden bv. Verdi’s “Ballo in Maschera” en Lehárs operette “Schön ist die Welt” zich af? Hoe werd Wenen de wereldhoofdstad van de muziek?

De auteur reisde met de opera bus naar Bratislava en Brno en in Nagasaki luisterde hij naar het verhaal van de echte “Butterfly”. Hij oefende met Elvis Presley “Muss i denn …” en zocht tussen wel 250 vrouwen de echte Lili Marleen. Grieser vertelt over Fritz Wunderlich, Hugo Wolf in Perchtoldsdorf, het schot in Mittersill dat een einde maakte aan het leven van Anton Webern, Richard Wagner laatste geliefde, de citer van Anton Karas, “Heidschi Bumbeitschi”, waar logeerde de tsaar in Albert Lortzings opera “Zar und Zimmermann”?, e.v.v.a. Alleen de tempel, bedoeld voor de “godin” Maria Callas aan de oevers van het Gardameer, moet nog gebouwd worden. De nieuwe Grieser, een reis naar bekende en onbekende muziekpodia, is mooi in kleur geïllustreerd en is een genoegen om te lezen. Het boek is vertellend geschreven en steekt vol onvergetelijke anekdotiek. Warm, warm aanbevolen.

Dietmar Grieser Schön ist die Welt Schauplätze der Musik 269 bladz. Duits geïllustreerd uitg. Amalthea ISBN 13 978-3-99050-096-5