INORGURATION van het orgel in Bozar

Van 15 tot 22 september viert “InORGuration – BOZAR Organ festival” de terugkeer van het orgel in het Paleis voor Schone Kunsten. Een week lang blazen dan gerenommeerde organisten nieuw leven in deze reus die al bijna een halve eeuw slaapt. De eer van de inwijding op 15.09 komt Olivier Latry toe, titularis van de orgels van de kathedraal Notre-Dame van Parijs, die het Belgisch Nationaal Orkest en zijn gloednieuwe muziekdirecteur Hugh Wolff vervoegt voor de wereldcreatie van het Concerto voor orgel van Benoît Mernier, gecomponeerd in opdracht van BOZAR.

Het muziekseizoen 2017-2018 van BOZAR zal de geschiedenis ingaan als het moment waarop het monumentaal orgel opnieuw in gebruik werd genomen. Het instrument, door Victor Horta zelf ontworpen, werd in 1930 geïnstalleerd (twee jaar na de inwijding van het Paleis voor Schone Kunsten) en beleefde heel wat mooie jaren tot het in 1967 door een brand het zwijgen werd opgelegd. Pas in 1988 werd er onder leiding van Bernard Foccroulle, een van ‘s werelds beste organisten, een grootscheeps renovatieproject uitgewerkt. Dankzij hem en de onmisbare hulp van Georg en Andreas Westenfelder van de “Manufacture d’Orgues luxembourgeoise” beschikken het Paleis voor Schone Kunsten en Brussel nu weer over een uniek instrument dat traditie en het hedendaagse met elkaar verbindt en voor tal van repertoires gebruikt wordt: van oude muziek tot de modernste composities, van symfonische orkestmuziek tot Free Jazz.

Die ongelooflijke veelzijdigheid test men een hele week lang uit. Een mooie gelegenheid om de klank van de zowat vierduizend orgelpijpen in uiteenlopende repertoires te ontdekken: wereldcreaties van werken gecomponeerd in opdracht van BOZAR, barokmuziek, hedendaagse werken voor orgel en orkest, klezmermuziek, filmmuziek en symfonische composities. Al tijdens het openingsconcert op 15.09, waar Olivier Latry, het Belgisch Nationaal Orkest vervoegt voor de wereldcreatie van het Concerto voor orgel van Benoît Mernier in opdracht van BOZAR. Meteen de start van het orgelfestival, van het muziekseizoen voor BOZAR, voor het Belgisch  Nationaal Orkest en ook voor zijn gloednieuwe muziekdirecteur Hugh Wolff. Op 18.09 brengt Bernard Foccroulle zijn wereldcreatie, besteld door Ars Musica en BOZAR, in het kader van een concert met oude en hedendaagse muziek. Het orgel komt ook aan bod in de bijzondere klezmermuziek van het David Orlowsky Trio (19.09), bij het Estland Nationaal Mannenkoor in het De Profundis van Arvo Pärt (20.09), en tijdens een van de filmconcerten van de UFA Film Nights (21.09). Als afsluiter van het festival brengt het Orchestre Philharmonique de Liège onder leiding van Christian Arming de Symfonie n° 3 “met orgel” van Camille Saint-Saëns.

Na het festival, in oktober, volgt ook de Belgische première van een stuk voor orgel, hammondorgel en orkest van Péter Eötvös, uitgevoerd door het Koninklijk Concertgebouworkest Amsterdam onder leiding van niemand minder dan de componist zelf! Verder zullen de klankkleuren en oneindige variaties van het orgel het hele seizoen weerklinken in een reeks recitals en in het symfonische repertoire aan de zijde van talrijke orkesten. De koning der instrumenten is helemaal terug in het Paleis voor Schone Kunsten!

15 > 22 SEPTEMBRE 2017 INORGURATION

http://www.bozar.be/fr/activities/124343-inorguration—bozar-organ-festival