Konden beelden ademen, zouden ze ook luisteren…

Geen muziek is intiemer dan Duits Romantische muziek. Voor hun cd kozen klarinettist Chen Halevi en pianist Noam Greenberg voor wellicht de mooiste, Duitse romantische muziek voor klarinet en piano, gecombineerd met “Hommages”, een moderne compositie van de Duitse componist Sven-Ingo Koch (°1974), een eerbetoon aan de Duitse romantische componisten. De composities op de cd passen perfect samen. Een spannende en frisse interpretatie beginnend in het hart van de Duitse romantiek, volgt de evolutie van het repertoire tot vandaag.

Deze nieuwe cd van het Cobra Records label begint en eindigt met de twee adembenemend mooie Sonaten voor klarinet en piano op.120 uit 1894 van Johannes Brahms. Ze zijn niet alleen zwaargewichten van het klarinetrepertoire, de twee sonaten vertegenwoordigen ook een hoogtepunt van de 19de -eeuwse Duits Romantische muziek in zijn meest volwassen, intiem en dichterlijk stadium. Deze twee meesterwerken krijgen hier een doordachte en spannend nieuwe interpretatie door klarinettist Chen Halevi en pianist Noam Greenberg, twee top uitvoerders die zich na vele jaren van muzikale samenwerking, ter voorbereiding van deze cd, hebben gewijd aan de zorgvuldige studie van deze meesterlijke muziek.

Naast de Brahms-sonaten kozen ze voor Schumanns “Fantasiestücke” op.73 uit 1849, muziek die de muzikale reis door de Duitse Romantiek verder zet. Brahms en Schumann contrasteren met twee latere werken, met als eerste de “Vier Stücke” op. 5 uit 1913, opgedragen aan Arnold Schönberg van Alban Berg. Bergs “Stücke” zijn hier in vertegenwoordigd in het kader van de Duitse Romantiek waaruit ze groeiden. Ze volgden stilistisch onmiddellijk op Brahms’ Sonate in Es, wat op de cd een interessant historisch perspectief oplevert. De cd bevat ook de wereldpremière opname van Sven-Ingo Kochs “Hommages” voor klarinet en piano, waardoor de musici de kans kregen om kennis te maken met deze spookachtig rijke en expressieve compositie. Geboren in Hagen en opgegroeid in Schwerte in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen, studeerde Sven Ingo Koch compositie aan de “Folkwang-Hochschule Essen” bij Nicolaus A. Huber en Dirk Reith, aan de “University of California” in San Diego bij Roger Reynolds, en aan de “Stanford University” bij Brian Ferneyhough.

Chen Halevi, ooit de “Karl Leister” van het Israël Philharmonisch Orkest o.l.v. Zubin Mehta, is één van ’s werelds beste klarinettisten. Met zijn prachtige Selmer klarinetklank is Halevi evenzeer thuis in het klassiek repertoire als in nieuwe muziek. Hij werkt nauw samen met toonaangevende, hedendaagse componisten, als Magnus Lindberg, Kristof Maratka en Denis Cohen, is een veel gevraagd leraar, en is professor klarinet aan de “Staatliche Hochschuhle für Musik” in Trossingen. Trossingen is de gewezen “Alemannen” vesting aan de Gaugersee in Baden-Württemberg, waar de muziekinstrumentenfabriek “Hohner” is gevestigd. Misschien kent u wel de “Trossinger Leier”, de zessnarige lier uit het adellijk Alemannen graf uit de 6de eeuw, die men in 2001 in Trossingen vond ?

Pianist Noam Greenberg staat hoog aangeschreven voor zowel zijn solo optredens als voor zijn jarenlange kamermuziek partnerschappen. Hij woont in Londen en is artistiek directeur van ‘Music at Tresanton’, een festival welke hij in 2006 in Cornwall heeft opgericht.

Voor de cd koos men de prachtige naam “Atem der Statuen” en, waar vindt u nu nog in het bijhorend tekstboekje van een cd, notenvoorbeelden! ter illustratie van de motivische verwerking in de “Fantasietücke” van Schumann? Dit is een buitengewoon intieme, fijne en mooie cd van twee top musici die u geenszins mag missen! Warm aanbevolen.

Atem der Statuen German Romantic Music for Clarinet and Piano Brahms Schumann Berg Koch  Chen Halevi Noam Greenberg cd Cobra Records COBRA 0057