Rachmaninov op viool en piano

In de 19de– tot begin 20ste eeuw beheersten arrangementen en transcripties een groot deel van de toenmalige muziekwereld. Rachmaninov maakte en speelde er zelf veel en speelde op zijn recitals vaak de bekende transcripties van Bach/Busoni, Schubert/Liszt, Beethoven/Rubinstein en Schumann/Tausig.

Op deze cd staan de twee oorspronkelijke composities die Rachmaninov schreef voor viool en piano, een “Romance” en “Deux Morceaux de salon”, en verder transcripties van zijn liederen en pianowerken van de hand van de violisten Konstantin Mostras, Mikhail Press, Fritz Kreisler, Jascha Heifetz en Mikhail Erdenko. Konstantin Mostras (1886-1965) was een Russische violist die les gaf aan het conservatorium van Moskou en die lid was van het “Lenin Kwartet”. Mikhail Press (1871-1938) was een Russisch-Litouwse violist die naar de Verenigde Staten emigreerde om er les te geven aan het Curtis Institute en het Michigan State College in East Lansing. Zijn beroemdste leerlinge was Dorothy DeLay die de mentor werd van de legendarische violisten van de Julliard School. Mikhail Erdenko (1886-1940) was een Russische Roma violist die les gaf aan het conservatorium van Moskou en bevriend was met Leo Tolstoy.

Het voordeel van dergelijke transcripties is dat men een extra dimensie krijgt. De oorspronkelijke, enkel pianistische inhoud, wordt verrijkt met alle mogelijke compositorische en technische technieken van het vioolspel. De vijf geniale violisten die die transcripties vanuit hun instrument, in casu de viool, hebben gemaakt, hebben dus de oorspronkelijke muziek voorzien van een unieke meerwaarde. Transcripties zoals deze, en uitgevoerd zoals op deze cd, voegen dus een transcendente, technische en compositorische meerwaarde toe aan het oorspronkelijk muzikaal idee.

Annelle K. Gregory is laureate van de Internationale Stradivarius Viool wedstrijd, won in 2016 de eerste prijs op de Amerikaanse “Protégé International Concerto Competition” en won de Gouden Medaille op de “NAACP ACT-SO competition” (National Association for the Advancement of Colored People-Afro-Academic, Cultural, Technological and Scientific Olympics). De “NAACP”, in 1909 opgericht ten behoeve van Afro-Amerikaanse burgers, is één van de oudste burgerrechten bewegingen in de Verenigde Staten. Het hoofdkantoor bevindt zich in Baltimore, Maryland en er zijn kantoren in Californië, New York, Michigan, Missouri, Georgia en Texas. Alexander Sinchuk won de eerste prijs op de internationale wedstrijd voor jonge pianisten ter nagedachtenis van Vladimir Horowitz  in Kiev en won de eerste prijs op de Internationale Rachmaninov Wedstrijd in Moskou.

Op de cd staan de Romance in la klein, op. Posth, de Romance “It was in April” , de Serenade, op. 3 nr. 5, de “Oriental Romance” in re klein, op. 4 nr. 4 en de schitterende “Danse Hongroise”, op. 6 nr. 2. Daarna volgt het immens ontroerende “Preghiera” uit het Pianoconcerto No. 2 ! op. 18: (II. Second Movement), de Romances, op. 21 nrs. 7 & 9, de Preluden op. 23 nrs. 4, 5 en 9, de guitige “Polka italienne”, de Prelude op. 32 nr. 5 in G major, de Études-Tableau, op. 33 nrs. 2 en 7, de adembenemende “Vocalise”, op. 34 nr. 14, de Romance “Daisies”, op. 38 nr. 3, “Oriental Sketch” en de magistrale 18de variatie uit Rachmanonovs “Rapsodie op een thema van Paganini”. De uitvoerders zijn de violiste Annelle Kazumi Gregory en de pianist Alexander Sinchuk.

Haar bijzonder expressief maar beheerst vibrato draagt bij tot de innemend mooie klank van haar vioolspel, en dit in een goed uitgebalanceerd samenspel met de schitterend articulerende pianist Sinchuk. Beiden zijn perfect op elkaar afgestemd en beiden geven Rachmaninovs lyrisch-poëtische diepgang een extra dimensie door hun uitvoering. Magnifiek! In het bijhorend boekje een heel informatieve tekst van James M. Keller, de auteur van “Chamber Music : A Listener’s Guide” (Oxford University Press). Oorspronkelijke, intieme muziek, bijzonder mooi, aangrijpend en nostalgisch gespeeld. Niet te missen!

Rachmaninoff Complete Works and Transcriptions for Violin and Piano Annelle K. Gregory (violin) & Alexander Sinchuk (piano) cd Bridge BRIDGE9481