Orkestrale kleuren van Gabriel Pierné

Op hun eerste Pierné Chandos cd stonden Pierné’s Pianoconcerto in do klein, op. 12, “Ramuntcho”, Suites 1 & 2, “Divertissements sur un thème pastoral”, op. 49 en de beroemde “Marche des petits soldats de plomb”. Dit is de tweede cd met orkestcomposities van Pierné, gespeeld door de BBC Philharmonic o.l.v. Juanjo Mena met pianist Jean-Efflam Bavouzet.

Meer succesvol dan de één jaar oudere en rivaliserende Debussy in de vroege 20ste eeuw, verdient de componist Pierné vandaag meer en betere bekendheid. Deze opname bevat een aantal van zijn meest virtuoze en mysterieuze composities, die hem op de grens tussen de romantische invloed van Liszt, Saint-Saëns en Franck, en de toenmalige impressionistische invloeden van Ravel en Debussy plaatsen.

De Frans-Bretoense pianist Jean-Efflam Bavouzet (°1962), die geprezen wordt voor zijn expressieve kracht en fijne techniek, heeft hier de uitdaging aangegaan om Pierné’s “Fantaisie-Ballet” en zijn “Poème Symphonique” tot verdiende roem te brengen. “Cathédrales” en “Paysages franciscains”, respectievelijk uit 1915 en 1920, roepen zowel de verwoestingsscènes van WO I op, als de luchtige en impressionistische sfeer met duidelijk moderne invloeden.

De orkestmuziek van Gabriel Pierné (1863-1937) laat een duidelijke evolutie horen van de Romantiek van Saint-Saëns naar het impressionisme van Ravel en Debussy. “Paysages franciscains”, het laatste werk op de cd, past in de laatste categorie. Het werd geïnspireerd door de biografie over de Heilige Franciscus uit 1907 van de Deense schrijver Johannes Jørgensen (1866-1956). De tweede beweging, met belangrijke solo partijen voor harp en fluit, zou stilistisch kunnen gecomponeerd zijn door Debussy. De uitgebreide, glorieuze derde beweging bevat dan weer verrassende echo’s van Vaughan Williams “A London Symphony” uit 1913. “Les Cathédrales” verklankt de slagvelden van de Grote Oorlog en heeft derhalve een heel andere geluidswereld dan alle andere werken op de cd. De stemming is uiteraard somber, maar er is een passage in het midden waar een edele melodie voor de strijkers aanzwelt, gesteund door een martiale kleine trom en koper.

Op deze cd staan Pierné’s “Paysages franciscains”, op. 43 (“Au jardin de Sainte Claire”, “Les Olivaies de la plaine d’Assiseen” en “Sur la route de Poggio-Bustone”) uit 1920, opgedragen aan Camille Bellaigue, de versie zonder koor van “Les Cathedrales” uit 1915 (Prélude pour le poème dramatique de M. Eugène Moraud), opgedragen aan Camille Chevillard, het “Scherzo-Caprice”, op. 25 uit 1890, de “Valse symphonique”, opgedragen aan Madame Caroline de Serres (C. Montigny-Rémaury), het “Poeme symphonique”, op. 37 uit 1901, opgedragen aan Édouard Risler en “Fantaisie-Ballet”, op. 6 uit 1886, opgedragen aan Madame Caroline de Serres (C. Montigny-Rémaury) voor piano en orkest, “Nocturne en forme de valse”, op. 40 nr. 2 uit 1903 uit “ Trois Pièces formant suite de concert”, opgedragen aan Joh. Wysman, en de “Etude de concert”, op. 13 uit 1887, opgedragen aan Louis Diémer. Magnifiek gespeeld. Een bijzondere, waardevolle herontdekking.

Pierné Orchestral Works Vol. 2 Jean-Efflam Bavouzet BBC Philharmonic Juanjo Mena cd Chandos CHAN10871