Lieder im Freien zu singen”, prachtige koormuziek van Mendelssohn door Kammerchor Stuttgart o.l.v. Frieder Bernius, op het label Carus.

Frieder Bernius (°1947) studeerde muziek en musicologie aan de Musikhochschule Stuttgart en aan de Universität Tübingen. Hij volgde meestercursussen bij o.a. Witold Rowicki, Sergiu Celibidache, Edward Downes en Otmar Suitner. In 1968 richtte hij het “Kammerchor Stuttgart” op. De namen van Felix Mendelssohn Bartholdy en Frieder Bernius worden ondertussen terecht in één adem genoemd.

Bernius’ opname van Mendelssohns religieuze koormuziek met het Kammerchor Stuttgart, die veel prijzen heeft gewonnen, was een belangrijke interpretatieve prestatie. Het heeft in grote mate bijgedragen tot de verruiming van het concertrepertoire. Ter gelegenheid van zijn 70ste verjaardag in juni 2017, heeft Frieder Bernius nu onder de titel “Liedern im Freien zu singen”, een prachtige opname gemaakt van Mendelssohns bekendste wereldlijke a capella koorwerken.

Op de cd staan Mendelssohns “Sechs Lieder in Freien zu singen”, op. 41 op teksten van August von Platen, Heine, Ludwig Christoph Heinrich Hölty en Goethe, zijn “Sechs Lieder in Freien zu singen”, op. 59 met het prachtig “Abschied vom Wald” („O Täler weit, o Höhen“) op teksten van Helmina von Chézy, Goethe, Joseph von Eichendorff en Ludwig Uhland, “Der erste Frühlingstag” (“Frühlingsahnung”, “Die Primel” en “Frühlingsfeier”), op. 48 op tekst van Uhland en Lenau, de “Sechs Lieder”, op. 88 op teksten van Johann Peter Hebel, Eichendorff, Uhland, Christian Wilhelm von Schütz en Emanuel Geibel, en zijn “Vier Lieder”, op. 100 op tekst van Uhland, Hoffmann von Fallersleben en Heinrich Weismann. Prachtig uitgevoerd. Een hoogtepunt van de dichterlijke, Duitse Romantiek. Niet te missen !

Mendelssohn Lieder im Freien zu singen Kammerchor Stuttgart Frieder Bernius cd Carus CARUS83287