Een verhaal over Paco waar muziek in zit!

Wat is Paco blij! Vanavond is er een mooi concert in het bos. Maar waar zijn de muzikanten? Help jij met zoeken? Zo opent een avontuurlijke reis voor onze kleinsten naar de klanken van het orkest.

In de reeks geluidenboekjes van Paco de hond van uitgeverij Clavis verscheen een bijzonder mooi prentenboekje waarin Paco en zijn dierenvrienden tien instrumenten van het orkest leren kennen. Op elke dubbele bladzijde zijn de dieren en het instrument afgebeeld op een kleurenillustratie. Door het indrukken van een knop kunnen kinderen het desbetreffend instrument of het dier (kikker, eend of koekoek) horen. Op de laatste bladzijden kunnen alle instrumenten nog eens bekeken en beluisterd worden. De meeste muziekfragmenten komen uit “Le Carnaval des animaux” van Camille Saint-Saëns.

Paco wil dansen bij de viool, het geluid van de celesta klinkt als kristal. Het is een leuk boekje met hele mooie geluiden van allerlei muziekinstrumenten. De plaatjes zijn uitnodigend en er komt iedere bladzijde een nieuw dier bij dat muziek speelt. Druk telkens op de knop en ontdek de instrumenten van het orkest. Luister onderweg naar de klarinet, de piano, de viool, de contrabas, de xylofoon, de piccolo, de celesta, de cello, de dwarsfluit en de fagot. Het is een verhaal waar een heel orkest in zit. Met echte instrumenten!

De boekjes, vertaalde Franse Gallimard uitgaven, zijn een fijne kennismaking met klassieke en andere muziek. De muziek is telkens mooi en helder te beluisteren. De tekeningen van Magali Le Huche (foto) zijn heel kleurrijk en staan vol te ontdekken details. In de serie “Geluidenboek” verscheen o.a. ook “Paco en Mozart”, “Paco en de jazzband” en het guitige “Paco en de fanfare”, een eveneens aardige uitgave waarbij de goed gekozen fragmenten een uitstekend beeld geven van de instrumenten in het orkest. “Paco en het orkest” is een verhaal waar muziek in zit! Druk op de knop en ontdek de klank van de echte instrumenten van het orkest. Daarenboven is het geluid van de instrumenten van goede kwaliteit. De fragmenten zijn wat tekort maar ze bieden een leuke kennismaking met muziekinstrumenten aan kinderen vanaf 3 jaar. Warm aanbevolen.

En dat u niet hoeft te wachten tot de kinderen of kleinkinderen drie jaar oud zijn, bewijst onderstaande foto van de 11 maanden oude Eden die, na het enthousiast reageren op het geluid van de kikker, nog enthousiaster de leiding neemt van het voltallig orkest. Niet uitstellen, dus.

Magali Le Huche Paco en het orkest Uitg. Clavis geïllustreerd 27 bladz. ISBN 9044824244