Ontdek de muziek van Johannes Tinctoris

Johannes Tinctoris, eigenl. Jehan le Taintenier of Jean Teinturier (1435-1511) uit Nivelles (Nijvel) in wat toen het hertogdom Brabant was, was één van de belangrijkste muziektheoretici van zijn tijd en als componist, een deskundige van de nieuwe, muzikale praktijken van de Renaissance. Na verbonden te zijn aan als “magister puerorum” (leider van het kinderkoor) aan de kathedraal van Chartres en Orléans waar hij ook rechten aan de universiteit doceerde, hield hij verschillende posities in Cambrai, Luik en uiteindelijk in Napels.

Daar bouwde hij een carrière uit als componist, koorleider, juridisch adviseur en muziekleraar aan het hof van koning Fernando II van Aragon. Hij was een tijdgenoot van o.a. Ockegem, Josquin des Préz en Pierre de la Rue. Tinctoris schreef beïnvloed door Boëthius en Isidorus van Sevilla in 1495 een “Terminorum musicae diffinitorum” (een terminologisch woordenboek) met bijzonderheden over de modi en de proportiecanon of mensuratiecanon (meerdere partijen afgeleid uit één genoteerde stem), en in 1477 een opvallend “Liber de arte contrapuncti”, de geleerde uiteenzetting van zijn acht compositieregels, waarmee hij zelf een bijzondere Mis “L’Homme armé” (“Missa “Cunctorum plasmator summus”) componeerde. Het Kyrie uit de Mis is hier trouwens opgenomen.

Deze cd treedt in de voetsporen van zijn uiterst gevarieerde productie Motetten, Franse en Italiaanse chansons, Misdelen (uit zijn “Missa sine nomine 3”) en instrumentale stukken. Composities van tijdgenoten als Alexander Agricola, als zanger aan de Florentijnse Dom en collega van Heinrich Isaac, beschermeling van Piero de Medici (Agricola was afkomstig uit Gent!), de Italiaanse luitist Francesco Spinacino, en Robert Morton, een Engelse componist en zanger in dienst van de Bourgondische hertogen, vervolledigen deze prachtige bloemlezing. Een uitzonderlijk mooie en sfeervolle cd die u absoluut niet mag missen!

Het schitterend ensemble “Le miroir de la musique” bestaat uit de sopranen Sabine Lutzenberger en Eve Kopli, Alex Potter, contratenor, Mathias Spoerry, bariton, Tobie Miller, blokfluit, Marc Lewon, luit en vedel, Elizabeth Rumsey, Uri Smilansky en Randall Cook, vedel en gamba en Kirsty Whatley, harp. Bezieler en dirigent is Baptiste Romain die ook vedel, Renaissance viool (Vièle à archet) en doedelzak (cornemuse) speelt. Magnifiek! Subliem!

Tinctoris Secret Consolations Le Miroir De Musique Baptiste Romain cd Ricercar RIC380