“stile antico” vierde 10-jarig bestaan

Om de tiende verjaardag van het vocaal ensemble “stile sntico” te vieren, gaf Harmonia Mundi USA een compilatie uit van  hun overige  opnamen. De twaalf leden van de groep hebben elk een compositie uit één van de negen cd’s gekozen en schrijven over hun ervaring en enthousiasme in het begeleidend boekje. Het resultaat is een uitgelezen sampler van renaissance polyfonie, ideaal voor een eerste kennismaking of een ontmoeting met hun repertoire. Stile antico betrad voor het eerst de muzikale scène in juli 2005 op het York Early Music Festival. Sindsdien heeft het zich gevestigd als een van ’s werelds beste vocale ensembles.

Harmonia Mundi USA markeert deze mijlpaal door het uitgeven van twaalf composities (tracks) uit bekroonde opnamen van de voorbije tien jaar. Als onderdeel van de viering  kijkt stile antico naar de toekomst met de onlangs opgerichte “stile antico Foundation”, de creatie van een beurs voor jonge zangers en een samenwerking met DIAMM,  voor de verdere herontdekking en reconstructie van het magistraal Tudor repertoire.

Feestelijke concerten en projecten

De groep markeert zijn tiende verjaardag met een reeks van feestelijke concerten en projecten verspreid over het hele seizoen 2015-16, met inbegrip van een verjaardagsconcert in de Wigmore Hall (met de première van een nieuw werk van Nico Muhly), Europese optredens op de BBC Proms, op de verschillende oude muziekfestivals in  Brugge, Utrecht en Antwerpen en met twee reizen naar de Verenigde Staten.

Zingend zonder dirigent, bereiken de twaalf leden met hun frisse, levendige en bezielde  uitvoeringen van renaissance polyfonie, een enthousiast publiek in heel Europa en Noord-Amerika. Hun opnamen op het Harmonia Mundi-label hebben meer dan verdiend onderscheidingen gekregen, waaronder de Gramophone Award voor oude muziek, de Diapason d’Or de l’année, de Edison Klassiek Award en de Preis der Deutschen Schallplattenkritik, naast twee Grammy nominaties.

Gevestigd in Londen, heeft “stile antico” op ’s werelds meest prestigieuze podia en festivals gestaan. Sinds het veelgeprezen Noord-Amerikaanse debuut op het Boston Early Music Festival in 2009, keert stile antico vaak terug naar de VS en Canada.

“stile antico” staat bekend om hun toegewijde en expressieve uitvoeringen die voortvloeien uit hun uniek samenwerkingsverband. De leden repeteren en concerteren als kamermusici en elk draagt persoonlijk artistiek bij tot ​het uiteindelijk muzikaal resultaat. De groep is ook bekend om zijn bijzonder intelligente programmering. Thematische connecties tussen de werken laten een nieuw licht schijnen op renaissance muziek. In aanvulling op haar vast repertoire heeft het ensemble wereldpremières gezongen van werk van John McCabe en Huw Watkins en deze recent zoals op deze cd, met groot succes gecombineerd met muziek van William Byrd en James MacMillan. Ze traden op met het gerenommeerd gambaconsort “Fretwork”, met pianist Marino Fomenti, met “B’Rock” en zelfs met Sting. Naast hun concerten en opnamen wil “stile antico” haar repertoire en professionele werkstijl met een zo breed mogelijk publiek delen. Ook hun  gepassioneerde masterclasses en workshops zijn zeer in trek. De groep geeft  ook regelmatig cursussen aan de “Dartington International Summer School”, wordt vaak uitgenodigd om te werken met ensembles aan universiteiten, festivals en oude muziek forums, en breidt hun educatief opleidingswerk uit in  scholen onder de auspiciën van de “stile antico Foundation”.

De historische “Stile Antico”   

De term ‘stile antico’, ‘oude stijl’ werd bedacht in de zeventiende eeuw om de stijl van de renaissance, belichaamd door de muziek van Palestrina, te beschrijven. Polyfone en imitatieve textuur, ook in het ritme, en het streng gecontroleerd gebruik van dissonantie, stond in tegenstelling tot de moderne ontwikkeling in het werk van Monteverdi en zijn tijdgenoten. Door de eeuwen heen werd de ‘stile antico’ gezien als de ideale muzikale zuiverheid. Grootheden als Beethoven, Schumann, Liszt en Bruckner bestudeerden het als onderdeel van hun opleiding. Het wordt vandaag terecht nog steeds en heel gespecialiseerd onderwezen.

Stile Antico’s repertoire richt zich op de verbazingwekkend rijke erfenis van de zestiende en zeventiende-eeuwse polyfone composities. Het omvat niet alleen de muziek van Palestrina en zijn Italiaanse, Vlaamse en Spaanse tijdgenoten, maar ook van de boeiende en gevarieerde Engelse school, van de schitterende complexiteit van het “Eton Choirbook” tot de vocale meesterwerken van Taverner, Sheppard, Tallis, Byrd en de Elizabethaanse Madrigalisten. Net zoals er geen enkele stem overheerst in de polyfone stijl, laat de collaboratieve werkwijze van “stile antico” al haar leden artistiek bijdragen tot het geheel. Dat geheel klinkt heerlijk levendig en is perfect geïntoneerd. Het is een directe, persoonlijke interpretatieve benadering van het koorrepertoire en het brengt de hemelse schoonheid en het drama van de mooiste polyfone muziek uit de 16de eeuwse renaissance over.

Op deze verjaardags-cd staat werk van Tomkins (“O Praise the Lord”), Clemens non Papa  (“Ego flos campi”), Byrd (“Ecce virgo concipiet” en “Vigilate”), Gombert  (“Magnificat primi toni”), Tallis (“In pace in idipsum”), Victoria (“O vos omnes”), John McCabe (1939-2015)  (“Woefully Arrayed”), Sheppard (“The Lord’s Prayer”), Orlando Gibbons (“O Clap your Hands Together”), Rodrigo de Ceballos  (“Hortus conclusus”) en Tallis’ “Gloria”  uit zijn prachtige “Missa Puer natus est”. Su- subliem!

“Stile Antico”’s volgende cd “A Wondrous Mystery” met een selectie van kerstmuziek uit Duitsland en Vlaanderen, werd eveneens uitgebracht. Op deze cd staat een Mis van Clemens non Papa en kerstliederen van  Praetorius, Eccard, Handl en Hassler. Overweldigend mooi!

Stile Antico Sing with the Voice of Melody cd Harmonia Mundi HMU807650

A Wondrous Mystery  Renaissance Choral Music for Christmas Stile Antico cd Harmonia Mundi HMU807575