Oostenrijks verborgen Glorie

Het gaat zoals de titel al zegt in het boek “Verborgen Glorie” van Dietmar Grieser, niet echt om beroemdheden. Mozarts leerling Franz Xaver Süßmayer kennen muziekliefhebbers omdat hij het Requiem van Mozart heeft voltooid, en over de natuuronderzoeker en Zuid-Amerika kenner Thaddäus Haenke werd onlangs een tv-documentaire gemaakt. Maar, Otto Neurath, de pionier van de beeldstatistiek, Viktor Gruen, de “vader van het winkelcentrum”, en Johann Korbuly, de uitvinder van de legendarische houten modulaire “Matador”, zijn al veel minder bekend. En wie weet vandaag nog dat Ernst Winkler ooit de “Goldfüllfederkönig” van Wenen was, of dat de kelnerspreuk van komiek Carl Blasel “Bitte sehr, bitte gleich!” ooit een spreekwoord was?

Grieser (°1934) bespreekt wel 40 persoonlijkheden onder wie ten minste acht vrouwen, van “Geierwally” tot “Sir Galahad”, van Emma, de vrouw van Victor Adler tot de Gandhi gezellin en filantrope “Mirabehn”. En, er waren nogal wat genieën. De door haar huwelijk naar Engeland verhuisde Styrische Jugendstil schilderes Marianne Stokes bv., van wie werk in het Keulse Walraff-Richartz-Museum bevindt, en die wacht op herontdekking in Oostenrijk.

Veel Oostenrijkse uitvinders, wier namen niemand nog kent, worden in dit boek in detail gepresenteerd. 61 illustraties verlevendigen de tekst. De uitvinder van de prentbriefkaart, van de pictogram, de mond-tot-mond beademing, de legendarische Frankfurter worstjes, het speelgoed bouwpakket “Matador”, de moderne criminologie, enz. enz. Zij waren allen Oostenrijkers, of op zijn minst toch van Oostenrijkse afkomst. Grieser heeft hen gevolgd en vertelt de spannendste verhalen sinds de uitvinding van de “Tempodrom”! Wie ontdekte de “Venus van Willendorf”, wie bouwde de Oostenrijkse Stradivarius, wie schreef de tekst voor Haydns melodie “Gott erhalte” of wie heeft de Meinl Mohr heeft gecreëerd? Wat is er met de legendarische “Goldfüllfederkönig”, met de Geierwally of Mahatma Gandhi metgezel Mirabehn? Wie verbergt zich achter Beethovens ‘Elise’, en wie achter de Egyptische onderkoning Djavidan Hanum?

Giesser schrijft onder meer over “Die Beethoven-Vertraute Therese von Malfatti”, Alban Bergs dochter Albine Scheuchl, de componist Franz Xaver Süssmayer, de “Gebrauchsgraphiker” Joseph Binder, de Karikaturist Hanns Erich Köhler, “Der Fleischhauer” Johann Georg Lahner (1772-1845), de “Filmproduzent” Anton Kolm en over de vioolbouwer/Geigenbauer Jacob Stainer. Dietmar Grieser verrast opnieuw en haalt de interessantste en vooral leukste verhalen en anekdoten uit Oostenrijks verleden boven. Bijzonder onderhoudend en interessant. Warm aanbevolen.

Dietmar Grieser Verborgener Ruhm – Österreichs heimliche Genies. Uitg. Amalthea Duits 280 bladz. geïllustreerd ISBN 3-85002-508-9