Het Couvenmuseum in Aken

Het wondermooi Couvenmuseum  in het centrum van de Altstadt van Aken is genoemd naar de Akense barokarchitecten Johann Joseph en Jakob Couven. Het is gevestigd in het door Jakob Couven verbouwde “Haus Monheim”. De drie verdiepingen  van het huis zijn ingericht als stijlkamers die een mooi beeld geven van de Akense wooncultuur en de mooie, Luikse-Akense meubelstijl van de 17de-, 18de- en vroege 19de eeuw.

Oorspronkelijk was het museum gevestigd in het Akense Stadtpalais “Haus Fey”. Op 14 juli 1943 werd het “Haus Fey” echter door bommen getroffen waarna het volledig uitbrandde. Een groot deel van de waardevolle inrichting ging verloren maar gelukkig waren de meest waardevolle voorwerpen in veiligheid gebracht. In 1953 kocht de stad Aken het Haus Monheim, het enige gebouw van architect Jakob Couven dat niet door bommen vernield was. Het huis werd min of meer in de oorspronkelijke 18de -eeuwse toestand teruggebracht en enkele schoorsteenmantels, deuren en lambriseringen uit andere verwoeste huizen, kregen in het “Haus Monheim” een plaats.

In 1958 werd het museum dan heropend. De kamers van het museum tonen barok, Régence, Lodewijk XV-, Lodewijk XIV-stijl, Directoire, Empire en Biedermeier. We zien een apotheekruimte, de keuken en twee tegelkamers, een glazenkabinet, het zilverkabinet en de kijkkastenkamer. De meeste zalen zijn  ingericht als salons met meubels uit de Luikse-Akense barok en vitrinekasten tonen ons  porseleinen serviezen en siervoorwerpen. Er zijn wandtegels uit de 16de- tot de 19de eeuw te bewonderen, er is de feestzaal met deuren met Lodewijk XV-snijwerk en sopra porten met spiegels, afkomstig uit het in de oorlog grotendeels verwoest “Gartenhaus”. Mantels en lambriseringen zijn dan  weer afkomstig van een huis in Eupen.

U ziet er wandbespanning, beschilderd met geïdealiseerde landschappen, porseleinen en zilveren siervoorwerpen, een balkenplafond daterend uit de tijd van vóór de verbouwing door Couven, lambrisering afkomstig uit het stadhuis van Aken, spiegels, een  klokmeubel uit 1760, een commode met daarop een magnifiek uurwerk, een Chinees kabinet met een 18de eeuwse kroonluchter in de vorm van een pagode. Ook bewondert u er Chinees en Japans porselein.

Het Groene Salon heeft een schoorsteenmantel met de afbeelding van Zeus en Ganymedes en twee schilderijen stellen leden van de familie Von Clermont voor. Op de bovenste verdieping bevindt zich de Landschapskamer. Die heeft een beschilderde wandbespanning met berg- en rivierlandschappen en toont de bezoeker een Friese klok en een clavichord. De Empirezaal is o.a. ingericht met een bureau en een commode met brons beslag uit de Empiretijd. Aan de wanden, portretten van 19de-eeuwse Akense fabrikanten en kooplieden. De vitrinekast van de Biedermeierkamer bevat gekleurd glas en porselein uit de 19de eeuw. Een zilverkabinet, een poppenhuiskabinet en een bijzondere kijkkastenkamer vervolledigen de prachtige verzameling. Om u maar een idee te geven van de wondermooie verzameling die het museum rijk is. Een must!

http://couven-museum.de/