The Ear Of The Huguenots door het Huelgas Ensemble

Deutsche harmonia mundi gaf een cd uit met muziek van Franse protestantse Hugenoten componisten uit de 16de eeuw. Het Huelgas Ensemble o.l.v. Paul Van Nevel toont met deze cd nogmaals aan,  één van ’s werelds beste en fijnste vocale ensembles te zijn, dat gespecialiseerd is in de polyfone traditie van de middeleeuwen en renaissance.

In de 16de eeuw beleefde Frankrijk de bloei van het calvinisme. Het verspreidde zich in Normandië, Poitou (Vendée), Angoulême (Dordogne), Guyenne (Gascogne), de Languedoc, Auvergne en de Dauphiné. Talrijke adellijke families bekeerden zich waardoor zich stilaan een gewelddadige burgeroorlog om de macht ontwikkelde. In Nîmes doodden hugenoten in 1567 tachtig katholieke priesters en monniken. De latere koning Hendrik IV koos partij voor de protestanten en leidde zijn calvinistische troepen in een aantal veldslagen. In 1572 probeerden de katholieken in Parijs de strijd te beslechten met een massale moordpartij op calvinistische leiders en hun volgelingen. Deze massamoord op naar schatting ten minste 10.000 hugenoten, kennen we als de “Bartholomeüsnacht”. Om zijn aanspraak op de troon te behouden ging Hendrik IV weliswaar over tot het katholicisme. Het Edict van Nantes bood in 1598 enige godsdienstvrijheid, maar gaandeweg verdween het calvinisme in Frankrijk.

Ondanks de onderdrukking en vervolging kon zich in Frankrijk weliswaar een boeiende protestantse cultuur, gevuld met muzikale rijkdom ontwikkelen. Dit omvatte toonzettingen van psalmteksten en een indrukwekkend assortiment aan muziekstijlen, gaande van homofone muziek tot polyfone motetten. Paul Van Nevel koos voor zijn nieuwe cd composities uit de tijd waarin die Franse protestanten genadeloos vervolgd werden. Samen met zijn schitterend Huelgas Ensemble nam hij de interessantste werken op van Claude Goudimel (1510-1572), Jaques Maudit (1557-1627), Claude Le Jeune (1528-1600), Jean Servin (1530-1596) en Pascal de l’Estocart (1539-1584), maar ook enkele van de vertegenwoordigers van de “tegenpartij”, Palestrina (1525-1594) en zijn belangrijke, stilistische opvolger Giovanni Animuccia (ca. 1500-1571).

Geen van de composities op deze nieuwe cd is eerder op zo’n niveau uitgevoerd. Daarenboven is ongeveer de helft van de opgenomen composities wereld première opnamen.Deze cd is een indrukwekkende weergave van het opvallend vakmanschap van de betreffende componisten en van Paul Van Nevel zelf. Dit is een sublieme cd die u voor geen ter wereld mag missen!

The Ear Of The Huguenots  Huelgas Ensemble Paul Van Nevel cd deutsche harmonia mundi 88985411762