Altri Canti D’Amor – L’Estro D’Orfeo

Dit is de eerste cd van het ensemble “L’Estro D’Orfeo”, o.l.v. de violiste Leonor de Lara. De cd is gecentreerd rond de Italiaanse 17de eeuw, in het bijzonder de Venetiaanse school, Lombardije en Mantua, en bevat zowel instrumentale als vocale werken (de laatste in instrumentale arrangementen) rond het thema van de Liefde. De titel van de cd verwijst naar één van de Madrigalen (8ste boek) van Claudio Monteverdi.

Het ensemble onderzoekt de oorspronkelijke muzikaliteit van deze werken en profileert zich zo als een virtuoze groep. Door gebruik te maken van de 466Hz toonhoogte voor het stemmen van de instrumenten, is bovendien een zeer helder geluid met veel natuurlijke boventonen gerealiseerd.

“L’Estro D’Orfeo” maakt gebruik van periodieke instrumenten en speelt met een historisch verantwoorde aanpak in de lijn van de esthetiek van de tijd. Het haalde zijn naam en inspiratie uit de Griekse legende van Orpheus, zoon van Apollo, god van de muziek en de kunsten, en Calliope, muze van de poëzie en welsprekendheid. Orpheus erfde van hen de gave van muziek en poëzie. Aangezien Apollo werd beschouwd als de beste musicus onder de goden, werd Orpheus als de beste musicus onder de stervelingen beschouwd. Met het oog op Orpheus als inspiratie en de idealen van de laat-renaissance/vroeg barok, maakt het ensemble een reis door de grote verscheidenheid aan emoties die muziek toen kon weergaf.

De leden, allen met een hoge opleiding en professionele ervaring in Oude muziek, delen één gemeenschappelijk doel, het tot leven brengen en verspreiden van het muzikaal repertoire van één van de meest fascinerende perioden van ons cultureel erfgoed. Op de cd staat muziek die de intieme, meditatieve en rustieke kabinet sfeer ademt bij de synesthetische waarneming van boenwas, krakend parket, houtskool en het knetterend haardvuur bij een glas exquise rode wijn. De muziek is van de hand van Cavalli, een bewerking van Lera zelf, “Diminuzioni sopra il Lamento d’Apollo”, Biagio Marini, Tarquinio Merula, Monteverdi, Riccardo Rognoni, Barbara Strozzi en Marco Uccellini. Een bijzonder mooie en stijlvolle cd. Niet te missen!

Altri Canti D’Amor L’Estro d’Orfeo Leonor de Lera cd Challenge Classics CC72760