“Le Pré aux clercs”, een opera van Louis Ferdinand Hérold

In de reeks Franse opera uitgaven van het “Palazetto Bru Zane – Ediciones singulares” verscheen als volume 13 de opera “Le Pré aux clercs” van Hérold. Louis Joseph Ferdinand Hérold (1791-1833) was een Franse operacomponist uit de Elzas, die vooral bekend is gebleven door zijn ballet “La fille mal gardée” en zijn opera “Zampa”. Op 3 mei 1831 ging zijn beroemdste opera, “Zampa ou La Fiancée de marbre”, in première. Hierop volgde “La Marquise de Brinvilliers”, een gemeenschappelijk werk van verschillende componisten onder wie Boiëldieu en Auber. In 1832 componeerde hij “La medecine sans Medecin” en “Le Pré aux Clercs”. Een maand na de première van “Le Pré aux Clercs” overleed Hérold aan tuberculose.

“Le Pré aux clercs” is een Opéra-comique in drie akten op een libretto van Eugène de Planard (1783-1853). De première was in de Opéra-Comique in de Salle de la Bourse in Parijs, op 15 december 1832. Het was een roman van Prosper Mérimée uit 1829, “Chronique du règne de Charles IX”, die in 1832 als uitgangspunt diende voor het libretto. Vier jaar later putte Eugène Scribe voor Meyerbeers grand opéra “Les Huguenots” uit dezelfde bron. Het immens succes van beide opera’s, liet zien dat ze perfect resoneerden met de noden en zorgen van die tijd.

Le Pré aux clercs” was Hérolds beste maar ook laatste opera. De muziek is bewonderenswaardig fris, gevarieerd en lyrisch, van de uitgebreide ouverture tot de vocale ensembles, bv. het trio en koor van de maskerade in het tweede bedrijf, de eenvoud van de zang, de kracht van de dramatische effecten en de effectiviteit van het koor. Dit alles droeg bij tot het verdiend en langdurig succes van de opera. Tussen 1832 en 1871 beleefde de opera wel 1000 opvoeringen en ze werd ook opgevoerd ter gelegenheid van de opening van de nieuwe “Salle Favart” in Parijs in 1840.

De opera steekt vol muzikale verrassingen en ontdekkingen. Solisten, koor en orkest zorgen voor een innemend mooie uitvoering. Zoals altijd is de uitgave magnifiek. In het boek zijn volgende teksten opgenomen : “Le Pré aux clercs dans son contexte” (Agnès Terrier), “La musique du Pré aux clercs” (Gérard Condé), “Les romantiques et la Saint-Bartélemy” (Sylvie Thorel), “Deux opéras pour un roman” (Olivier Bara) en “Une comédie populaire et savante” (Damien Colas). In zijn tekst “Deux opéras pour un roman” heeft Olivier Bara het ook over Meyerbeers grand opéra “Les Huguenots”. Een lyrische verrijking, een aanrader.

Louis-Ferdinand Hérold Le Pré aux clercs Michael Spyres Marie-Eve Munger Jeanne Crousaud Christian Helmer Marie Lenormand Eric Huchet Emiliano Gonzalez Toro Coro Gulbenkian Orchestre Gulbenkian Paul McCreesh 2 cd + boek Palazzetto Bru Zane ES 1025