Handels “Water Music” door Laurence Cummings

Talloze rijkelijk versierde boten volgden de net gekroonde Koning George I. tijdens een boottocht van het paleis van Whitehall naar Chelsea. Achter de koning volgde Georg Friedrich Handel met 50 muzikanten en de koninklijke huishouding. Op 17 juli 1717 werd nl. de eerste suite van de beroemde ‘Watermuziek’ van Handel op de Thames gespeeld. 17 juli 2017 markeerde dus de 300ste verjaardag van Handels Watermuziek.

Handel combineerde voor de gelegenheid muziek die hij rond 1715 voor een eerdere koninklijke boottocht had gecomponeerd met nieuwe stukken. Driehonderd jaar geleden had Zijne Majesteit zo’n plezier in de muziek, dat hij het wel drie keer wou horen, twee keer voor en een keer na het diner. Elke uitvoering duurde wel een uur. De boten vol mensen die luisterden waren niet te tellen. ‘Water Music’ is nog steeds een van Händels populairste werken. Het schitterend festivalorkest Göttingen (“Festspielorchester Göttingen”) heeft het meesterwerk ter gelegenheid van haar 10 jarig bestaan opgenomen. Dirigent Laurence Cummings volgde daarbij aanwijzingen uit recent ontdekte vroege bronnen, Trio’s voor houtblazers worden bv. uitgevoerd zonder continuo. Daarenboven werd alles live opgenomen. Het resultaat is verbluffend. Deze opname behoort voortaan tot de allerbeste. De toevoeging van Handels Concerto Grosso in C, “Alexander’s Feast”, is een gepaste en verfrissende combinatie binnen deze niet te missen briljante en schitterende uitvoering. Een Must!

Handel Water Music Suites Nos. 1-3, HWV348-350 Concerto grosso in C, HWV 318 ‘Alexander’s Feast’ Festspielorchester Göttingen Laurence Cummings cd Accent ACC26407