Monteverdi, Rossi e.a. door Clematis

In 1590 of 1591 kreeg Claudio Monteverdi (1567-1643) zijn eerste baan aan het hof van Vincenzo I Gonzaga, de hertog van Mantua, en zijn gemalin Eleonora de’ Medici. Hij bleef daar twaalf jaar en werkte samen met o.a. Giaches de Wert en Benedetto Pallavicino. In deze periode maakte Monteverdi in het gevolg van Vincenzo Gonzaga reizen naar Hongarije en Vlaanderen.

Toen Claudio Monteverdi in Mantua aankwam, werd hij aanvankelijk aan het hof aangenomen als gambist. Dit is een aspect van zijn muzikale persoonlijkheid die vaak vergeten wordt. Toch herinnerde zijn broer Giulio Cesare in een brief dat zijn improvisaties op de viola alla bastarda (bariton gamba) opmerkelijk waren. Op het moment van zijn aankomst speelde instrumentale muziek aan het hof reeds een belangrijke rol. Die werd gedomineerd door diverse musici, onder wie de joodse violist Salomone Rossi (ca. 1570-1630), één van de eerste componisten die triosonaten componeerde.

Maar Monteverdi was ook een meester op het gebied van de instrumentale muziek. Zijn uitzonderlijke vaardigheden dienaangaande horen we in de balletten van “L’Orfeo”, in het “Ballo delle ingrate” en in bepaalde madrigalen, zoals “Tempro la cetra”, met een opvallende concertante rol voor de instrumenten als onderdeel van de “seconda pratica”.

Deze cd illustreert met composities van Monteverdi, Rossi, Lodovico Viadana, Biagio Marini, Giuseppino del Biabo en Gasparo Zanetti, de grote rijkdom van het instrumentaal repertoire aan het hof in Mantua. De evocatie, schitterend gebracht door het ensemble Clematis en tenor Zachary Wilder, bevat ook het onweerstaanbare “La Mantovana”, een populair lied van Zanetti uit 1645, waarvan toen talloze instrumentale arrangementen werden gemaakt. De cd werd opgenomen in de kapel Notre-Dame de Centeilles in Siran (“Hérault”). U mag deze ontzettend mooie cd geenszins missen.

Claudio Monteverdi Salomone Rossi Balli & Sonate Clematis Zachary Wilder cd Ricercar RIC377

https://www.stretto.be/2019/09/22/quattro-violini-a-venezia-door-ensemble-clematis-op-het-label-ricercar-een-ontdekking/