Symfonieën van Gossec (1734-1829)

“Capriccio Encore” is een reeks geremasterde uitgaven van opnamen van het label Capriccio. Op deze Encore cd namen de violiste Andrea Keller, fluitist Martin Sandhoff en Concerto Köln o.l.v. Werner Ehrhardt, vier onbekende symfonieën op van Francois-Joseph Gossec.

François-Joseph Gossec werd in 1734 in Vergnies in Henegouwen geboren. Hij werd violist in het privéorkest van Alexandre-Joseph Le Riche de la Pouplinières in Parijs dat gedirigeerd werd door Rameau, opgevolgd door Stamitz. Van 1756 tot 1762 was Gossec er de dirigent van. Van 1762 tot 1769 dirigeerde hij de orkesten van de prinsen van Condé, Louis-Joseph en Louis-François de Bourbon, in Chantilly. Van 1769 tot 1773 was hij directeur van het orkest “Concert des Amateurs”, waarmee hij in heel Europa beroemd werd, en tussen 1773 en 1777 was hij één van de directeurs van de “Concerts Spirituels”. Gossec was dus een gevierd componist van orkestmuziek, met name van symfonieën. Deze worden helaas nog veel te weinig uitgevoerd en zijn dientengevolge nog grotendeels onbekend. Deze nieuwe Capriccio cd brengt daar een stukje verandering in.

Op de cd zijn opgenomen de Symphony in D op. 13 “La Chasse” (1776), de Symphonie périodique à piu stromenti in C minor (1762), de Sinfonia Concertante voor het ballet “Mirza” (1793) en de Symphonie à 17 parties (1809).

De levendige Symphonie à grand orchestre, “La Chasse” steekt vol ritmische verrassingen. De gedreven uitvoering door Concerto Köln onder Werner Ehrhardt is zowel sereen als briljant. Echo’s van Beethovens latere Pastorale weerklinken in de prachtige, landelijke finale van “La Chasse”. Het Allegro van de “Mirza” Symphonie concertante, een compositie met solo’s voor viool en fluit, wijst in de richting van Mozarts Sinfonia Concertante K364.

De symfonieën zijn boeiend. De twee centrale werken, elk in drie bewegingen, zijn compact en rijk georkestreerd. Hoogtepunten zijn de Beethoveniaanse “Symphonie à 17 parties” in vier bewegingen en de fuga in de finale van de “Sinfonia à piú stromenti”. Het is levendige, inventieve muziek waarin actieve, dynamische passages afwisselen met lieflijke, serene en waardige muziek. Een heuse ontdekking. Schitterend uitgevoerd. Niet te missen !

François-Joseph Gossec Symphonies Concerto Koln Werner Ehrhardt cd Capriccio C8019