Bruckner 1 o.l.v. Gustavo Gimeno

Op een eerste release van het label “Pentatone” leidt de jonge dirigent Gustavo Gimeno het Orchestre Philharmonique du Luxembourg in een opvallende uitvoering van Bruckners eerste symfonie in de minder bekende Weense versie van 1890/1891.

Bruckner componeerde zijn 1ste symfonie tussen zijn Studiesymfonie (1863) en zijn “Nulde” symfonie (1869). Hij droeg de symfonie op aan de Universiteit van Wenen omdat die hem een eredoctoraat had verleend. De eerste schetsen dateerden van 1865-1866. Deze werden uiteindelijk uitgewerkt tot wel drie versies, de “Linzer Fassung” in 1868, een tweede “Linzer Fassung” in 1877-1884 en de hier opgenomen “Wiener Fassung” in 1890/1891.

Bruckners massieve orkestrale landschappen voelen aan als onstuitbare natuurkrachten, stralend, prachtig en opwindend. Het is muziek met schoonheid en kracht. Gevoelens van eerbied en ontzag worden geaccentueerd door orgelachtige sonoriteiten en stoutmoedige harmonieën. Niet verwonderlijk dat zijn eerste symfonie het publiek op de première verbijsterde en verwarde.

Het mars thema (“Keck’s Beserl”), een 3de thema in de geest van Tannhäuser, heftigheid en landelijkheid, opbouw en verstilling krijgen o.l.v. Gimeno, een heldere, doorzichtige en kleurrijke orkestklank zonder veel overbodig pathos. De Spaanse dirigent Gustavo Gimeno (°1976) was eerst slagwerker van het Concertgebouworkest in Amsterdam. Sedert 2014 is hij in opvolging van Emmanuel Krivine, de dirigent van het Orchestre Philharmonique du Luxembourg. Ook opgenomen zijn Bruckners “Vier Orchesterstücke” uit 1862. Hij was toen leerling van Otto Kitzler (1834-1915) in Linz. Deze heel korte maar intrigerende werken, een Mars en “Drei Sätze für Orchester” (Moderato, Andante en Moderato con moto), geven een fascinerend, sonoor beeld van de ontwikkeling van Bruckners vroege componeerstijl. Alles doordacht en heel knap uitgevoerd. Een ontdekking. Aanbevolen.

Bruckner Symphony No. 1 & Four Orchestral Pieces Orchestre Philharmonique du Luxembourg Gustavo Gimeno cd Pentatone PTC5186613