Obama, president van hoop en vernieuwing

Vier schitterende boeken in Nederlandse vertaling geven een treffend en ontroerend beeld van het Obama tijdperk, zijn persoon en zijn leven, de First Lady, zijn politiek belang en vooral, van zijn hart “in the right place”.

Barack Hussein Obama II (°1961) uit Honolulu, was van 2009 tot 2017 de 44ste president van de Verenigde Staten. Te midden van voor de meesten totaal onbegrijpelijke “oorlogssituaties”, was hij zijn eigen licht in een zeer duistere geschiedenis van vernedering en onderdrukking. Peter Baker toont in een prachtig boek de erfenis van de man die er, zoals Obama zelf zei, anders uitzag dan de presidenten op de dollarbiljetten…

Met schitterende foto’s van o.a. New York Times-fotografen, van gebeurtenissen in de schijnwerpers en achter de schermen die bepalend waren voor Barack Obama’s presidentschap, is “Obama: de president van hoop en vernieuwing”, een omzeggens volledig portret van Amerika’s eerste, Afro-Amerikaanse president in een op z’n zachtst gezegd, tumultueuze en vervreemdende tijd.

Peter Bakers indrukwekkend verslag van Obama’s presidentschap is overigens het eerste compleet overzicht van de acht gedenkwaardige Obama jaren. Peter Baker, journalist bij “The New York Times”, stelde nl. een grondig overzicht samen van de acht jaar dat hij Barack Obama als president volgde. Het lukte fotografen en journalisten niet om de president te doorgronden. Obama bleef beheerst, afstandelijk en zonder schandalen. Spannend en levendig geschreven, in korte zinnen en dialogen, maakte Baker de balans op van hoogtepunten (zoals de dood van Bin Laden) tot dieptepunten (o.a. de schietpartij op een school), hard werken en veel moeten incasseren. Wat heeft deze veelbelovende jonge en weinig ervaren, maar intellectueel ingestelde president tot stand gebracht? Een chronologisch overzicht zorgt bij het beantwoorden voor de nodige oriëntatie.Een prachtboek.

Peter Baker (°1967) is een Amerikaanse politiek analist en verslaggever, die als Witte Huis-correspondent voor “The New York Times”, het presidentschap van Obama, zijn beleid en de man en zijn gezin, op de voet volgde. Eerder was hij twintig jaar verslaggever voor “The Washington Post”, in welke tijd hij de presidenten Clinton en George W. Bush volgde. Baker is een innemende enveel gevraagde gast op de Amerikaanse televisie en radio.

Peter Baker Obama president van hoop en vernieuwing 320 bladz. geïllustreerd Uitg. Spectrum ISBN 9789000354559

Barack Obama’s herovering van de Amerikaanse droom

In zijn boek maakt Barack Obama waar wat hij in zijn ander boek, “Dromen van mijn vader”, beloofde, nl. te laten zien hoe je het verschil kan maken in de politiek. In ‘De herovering van de Amerikaanse droom’ (“The Audacity of Hope: Thoughts on Reclaiming the American Dream”) legde hij de blauwdruk voor de politieke filosofie waarmee hij campagne zou voeren en waardoor hij uiteindelijk president zou worden. Obama was zowel overtuigd als vervuld van zijn idealen, maar hij was ook pragmatisch en praktisch. Amerika moest een minder verdeeld land worden, er moest verbetering komen in de levens van mensen met lage inkomens, en er moest toenadering gezocht worden tussen de verschillende etnische lagen van de bevolking. Vanuit deze idealistische, ambitieuze uitgangspunten ging Obama met zijn vrouw de verkiezingen in. “De herovering van de Amerikaanse droom” geeft een unieke kijk in de Amerikaanse politiek en de invloed ervan op het dagelijks leven en in het persoonlijk leven van Barack en Michelle Obama op weg naar de top. Bijzonder vlot en professioneel geschreven, steekt dit boek vol waardevolle gedachten en beschouwingen. Zeker, zeker lezen!

Barack Obama De herovering van de Amerikaanse droom 360 bladz. Uitg. Atlas Contact ISBN 9789045035567

 

In “Dromen van mijn vader” (“Dreams from My Father: A Story of Race and Inheritance”) vertelt Barack Obama helder, meeslepend en zonder vals sentiment hoe hij als zoon van een zwarte Afrikaanse vader en een blanke, Amerikaanse moeder probeerde een betekenisvol Amerikaans leven te leiden.

Hij werd opgevoed door zijn moeder want zijn vader was de grote afwezige. Wanneer hij hoorde dat zijn vader omgekomen was bij een verkeersongeluk, besloot Obama op zoek te gaan naar zijn roots. Via Kansas en Hawaï reisde hij uiteindelijk naar Kenia, waar hij zijn Afrikaanse familie ontmoette. Daar leerde hij over de familie waaruit hij was voortgekomen, en nam hij zich voor het zelf anders te doen. Dat was het begin van een fenomenale carrière als advocaat, senator en uiteindelijk als president. Een emotioneel en buitengewoon verrijkend boek.

Barack Obama Dromen van mijn vader Het verhaal van mijn familie Uitg. Atlas Contact 416 bladz. ISBN 9789045035574

Biografie van de ex-First Lady Michelle Obama

Met kundige en gedetailleerde verslaggeving vertelt Peter Slevin het verhaal vanaf de jeugd in de gesegregeerde “South Side” van Chicago van Michelle Obama (°1964), tot haar rol als First Lady in het Witte Huis. Hij gaat in op haar beproevingen aan de Princeton Universiteit en de Harvard Law School tijdens de op racistisch gebied bewogen jaren ‘80. Ook de dilemma’s waar zij voor stond terwijl zij in Chicago hard aan haar carrière werkte, een gezin met twee dochters grootbracht én haar man hielp ensteunde om president van de Verenigde Staten te worden, komen aan bod.

Sinds het presidentschap van haar man groeide Michelle LaVaughn Robinson uit tot een Amerikaans icoon. Ze zette zich in voor vrouwenrechten, kinderbelangen, gelijkheid en eerlijke behandeling, en was ze voor velen een stijlicoon. Over de lessen die ze leerde in Chicago tot het gedachtegoed dat ze uitdroeg, heeft Peter Slevin een meeslepende vertelling geschreven.

De minst waarschijnlijke First lady in de moderne geschiedenis gaf een boodschap door over onrechtvaardigheid en doorzettingsvermogen, moeilijkheden en lotsverbetering. Dat waren de thema’s en ervaringen die haar bezielden en haar anders maakten. Er had nog nooit iemand die eruitzag als Michelle, bezit genomen van het Witte Huis, lezen we, laat staan iemand die handelde als zij. Ze deed mee aan hindernisraces, ze danste de hip-hop Dougie, ze deed de hoelahoep op het grasveld van het Witte Huis, ze stelde de ambtswoning open en deed mee aan sitcoms, was te gast bij talkshows, nam deel aan cyberpresentaties en was actief op de sociale media. Camera’s en microfoons volgden constant elk van haar bewegingen.

Michelle’s projecten en boodschappen weerspiegelden een moeizaam verworven vastberadenheid om de arbeidersklasse en de minder bevoorrechten te helpen en om ongelijkheid op te heffen. Ze was zich meer bewust van ongelijkheid dan alle andere first lady’s sinds Eleanor Roosevelt. Ze was politiek geëngageerd, zij het subtiel, schrijft Slevin.

Niet politiek op een manier die te meten was aan de hand van verkiezingen of gezien kon worden als vergankelijke partijpolitiek, vervolgt Slevin, maar politiek vanuit  uit de overtuiging over hoe de wereld zou moeten zijn en uit praktische projecten, bedoeld om de koers te verleggen. Haar inspanningen ontplooiden zich op terreinen die voor Afro-Amerikanen een generatie eerder nauwelijks hadden bestaan, iets wat haar werk inspireerde maar ook complexer maakte.

Het vooruitzicht van Michelle als First lady hielp Barack aan zijn verkiezing. Ze hoorde bij een generatie die volwassen was geworden na de burgerrechtenbeweging, schrijft Slevin. Tijdens Michelle’s jaren in de spotlights werd ze een referentiepunt en een punt van controverse. Ze bouwde zorgvuldig aan haar populariteit en kwam naar voor als één van de meest herkenbare vrouwen ter wereld. De nu ex-First Lady Michelle Obama was dan ook 8 jaar lang één van de meest besproken, bewonderde en beroemdste vrouwen ter wereld. Een fotokatern in kleur, met foto’s van Michelle en haar familie door de jaren heen, maakt alles heel aanschouwelijk. Een heel bijzonder tot mooi boek. Zeker lezen.

Peter Slevin Michelle Obama Uitg. Unieboek/Het Spectrum  447  bladz. geïllustreerd ISBN 9789000359271

https://www.stretto.be/2020/11/21/fredrik-logevall-jfk-kennedy-jonge-jaren-in-de-twintigste-eeuw-1917-1956-een-monumentale-uitgave-van-spectrum/