Fredrik Logevall, “JFK, Kennedy, jonge jaren in de twintigste eeuw 1917-1956”, een monumentale uitgave van Spectrum.

Een met een Pulitzerprijs bekroonde historicus brengt ons in deze onthullende biografie van de iconische, maar nog steeds ongrijpbare, vijfendertigste president van de verenigde Staten, zo dicht als we ooit zijn kunnen komen bij de echte John F. Kennedy. Dit monumentaal boek is het eerste deel van de definitieve biografie over de ongrijpbare en geliefde JFK. Niet te missen!“Een ronduit gloeiende studie van een van de meest consequente figuren van de twintigste eeuw”, volgens Jill Lepore, de auteur van het al even fenomenale, “These Truths: A History of the United States”. Tegen de tijd van zijn moord in 1963 stond John F. Kennedy aan het roer van de grootste macht die de wereld ooit had gezien, een bloeiende Amerikaanse natie die hij door enkele van de gevaarlijkste diplomatieke impasses van de Koude Oorlog had geleid. Geboren in 1917 in een strevende, Iers-Amerikaanse familie, die een van de rijkste van Boston was geworden, kende Kennedy al op jonge leeftijd politieke ambitie, en zijn snelle opkomst om de jongste gekozen president te worden, bevestigde zijn status als een van de meest gemythologiseerde figuren in de Amerikaanse geschiedenis. En hoewel hagiografische afbeeldingen van zijn oogverblindend charisma, verslagen van zijn vele buitenechtelijke affaires en meningsverschillen over zijn politieke nalatenschap in de decennia die sinds zijn vroegtijdige dood zijn gekomen en verdwenen, slaagden deze verslagen er niet in om de volledige persoon te vangen.

Fredrik Logevall heeft deze kloof in onze historische kennis gedempt en heeft een groot deel van het afgelopen decennium gezocht naar de ‘echte’ JFK. Het resultaat van deze wonderbaarlijke inspanning is een ingrijpende biografie in twee delen die Kennedy correct contextualiseert te midden van de roerige Amerikaanse eeuw. Dit boek beslaat de eerste negenendertig jaar van JFK’s leven, vanaf de geboorte tot zijn besluit om president te worden, zijn vroege relaties en zijn vormende ervaringen tijdens de Tweede Wereldoorlog, tot zijn ideeën, zijn geschriften en zijn politieke aspiraties.Bij het onderzoeken van de jaren vóór het Witte Huis laat Logevall ons een serieuzere, onafhankelijkere Kennedy zien dan we eerder hadden gekend, een gedreven jongeman, wiens uitgesproken internationale gevoeligheid hem zou voorbereiden om de nationale politiek in te gaan op een kritiek moment in de moderne Amerikaanse geschiedenis.

Toen John F. Kennedy in 1963 werd vermoord, was hij het staatshoofd van het machtigste land ter wereld. De Verenigde Staten floreerden en JFK had het land door een aantal van de meest hachelijke momenten van de Koude Oorlog geloodst. Kennedy’s razendsnelle opkomst in de politiek, zijn agressieve buitenlandbeleid, zijn betrokkenheid met de burgerrechtenbeweging en zijn charmante persoonlijkheid resulteerden in een bijna mythologische reputatie. Desondanks is de man achter de publieke figuur zelfs decennia na zijn voortijdige dood voor velen nog een enigma.In deze allesomvattende, tweedelige biografie brengt Pulitzer prijswinnaar Fredrik Logevall, de ware JFK dichterbij dan ooit. Dit eerste deel omspant de eerste 39 jaar van zijn leven; van zijn ziekelijke jeugd, zijn rusteloze studententijd en een heldenrol in de Tweede Wereldoorlog naar zijn stormachtige politieke opkomst en de beslissing om zich kandidaat te stellen voor het presidentschap. Logevall verweeft Kennedy’s levensverhaal met de opkomst van de Verenigde Staten in de twintigste eeuw en de problemen die het land teisterden; van Pearl Harbor en mccarthyisme tot de toenemende invloed van televisie op de politiek.Het boek bestaat uit 3 delen, “Fundament en vorming”, “Oorlogstijd” en “Politiek”. “Het hoofdthema van dit boek”, zo lezen we, “is feitelijk de mate waarin Kennedy ’s levensverhaal gelijkloopt met de belangrijkste facetten van het Amerikaanse politieke en geopolitieke verhaal. Het beladen debat tussen’ isolationisten’ en ‘interventionisten’ in de jaren voor Pearl Harbor, het tumult van de Tweede Wereldoorlog, waaruit de Verenigde Staten tevoorschijn kwamen als de wereldwijde reus; de uitbraak en uitbreiding van de Koude Oorlog; het binnenlandse beleid van anticommunisme en de daarmee gepaard gaande gesel van het mccarthyisme, de toenemende invloed van televisie op de politiek, elk van deze baanbrekende gebeurtenissen en ontwikkelingen kan beter begrepen worden via de lens van John F. Kennedy’s leven en carrière.”“Het tweede thema”, zo lezen we verder, “betreft zijn uitgesproken gevoel voor internationale aangelegenheden. Hij was van begin af aan een man van de wereld, diep geïnteresseerd in andere politieke stelsels en culturen, terwijl hij de wedijverende opvattingen over wat nationaal belang is, begreep. Dit was deels een gevolg van zijn Ierse afkomst en de gevoeligheden van zijn ouders en dan met name van zijn moeder, die over de grens keek, verder dan de kusten van bet land.

Deels ook was dit het gevolg van het lezen over uiteenlopende onderwerpen als bedlegerig kind en tiener, die neigden naar Europese geschiedenis en staatskunde, en van zijn lessen op ‘prep school’ (de middelbare school die voorbereidt op hoger onderwijs) en college. Als interventionist kwam Jack uit de oorlog overtuigd van het idee dat de Verenigde Staten een aanhoudende leiderschapsrol moesten vervullen in de wereldaangelegenheden in samenwerking met andere landen. Dat standpunt heeft hij nooit verlaten. Hierin ligt een derde thema : waar het politiek en beleid aanging was JFK volstrekt onafhankelijk.”
Logevall brengt “JFK” op intrigerende wijze tot leven. Hij portretteert de jonge Kennedy met meesterlijke intimiteit en sympathie en heeft het bekend verhaal op meer dan overtuigende wijze herverteld. “JFK Kennedy’s jonge jaren (1917-1956)” is een ingrijpende geschiedenis van de Verenigde Staten in de middelste decennia van de 20ste eeuw, evenals het duidelijkst portret dat we tot nu toe hebben van dit raadselachtig, Amerikaanse icoon. Een fenomenaal en meeslepend boek. “JFK: Coming of Age in the American Century, 1917-1956” werd vertaald door Rob de Ridder.Fredrik Logevall (°1963) is een Zweeds-Amerikaanse historicus en docent aan de Harvard University, waar hij de Laurence D. Belfer Professor of International Affairs bekleedt aan de John F.Kennedy School of Government en professor geschiedenis aan de Harvard Faculteit der Letteren en Wetenschappen. Hij is een specialist in het buitenlands beleid van de VS en de oorlogen in Vietnam. Eerder was hij Stephen en Madeline Anbinder hoogleraar geschiedenis aan de Cornell University, waar hij ook diende als vice-provoost en als directeur van het Mario Einaudi Center for International Studies. Hij won in 2013 de Pulitzer Prize for History, voor zijn boek “Embers of War: The Fall of an Empire and the Making of America’s Vietnam”.
Fredrik Logevall JFK Kennedy jonge jaren in de twintigste eeuw 1917-1956 848 bladz. geïllustreerd uitg. Spectrum ISBN 9789000347407

https://www.stretto.be/2020/11/09/jill-lepore-deze-waarheden-een-geschiedenis-van-de-verenigde-staten-een-fenomenale-uitgave-van-de-arbeiderspers/

https://www.stretto.be/2017/09/20/obama-president-van-hoop-en-vernieuwing/