“De Rattenvanger”, een visionair hoorspel

Hamelen wordt overspoeld door ratten. Maar Gouverneur Hans J. Drumpf heeft grootsere uitdagingen. Hamelen moet het meest democratische en vooruitstrevendste dorp ter wereld worden.

Op 26 juni 1284 verdwenen kinderen van het dorpje Hamelen op mysterieuze wijze. Dat nieuwsfeit was het begin van een lange reeks interpretaties, versies en theorieën. Volgens een 16de -eeuwse versie van het verhaal verdronk een fluitspeler eerst honderden ratten en lokte daarna 130 Hamelse kinderen weg uit het dorp. In de licht aangepaste versie van “Het Geluidshuis” is de fluit vervangen door een hobo, hebben de ratten hun eigen stadsbestuur, en zorgen ingrijpende onderwijshervormingen voor een betere toekomst en méér reclame voor méér beschaving. Na de uitgaven van Shakespeare’s “De Storm” en Jules Verne’s “De wereld in 80 dagen”, duikt de ploeg van “Het Geluidshuis” met “De Rattenvanger” nog een paar eeuwen dieper de geschiedenis in.

Dat Hamelen overspoeld wordt door ratten is niet naar de zin van de bevolking. Maar Gouverneur Hans J. Drumpf is niet onder de indruk. Hij wil vooral Hamelen moderniseren door er een muur rond te bouwen. Ook op school voert hij stevige hervormingen door. Maar, die zijn dan weer niet naar de zin van de bakkerin en plaatsvervangende moeder van haar jonger broertje Tuurke, Noisette.

Dankzij de diepgravende journalistiek van Paul Wauters, de encyclopedische illustraties van Mark Borgions en de zin voor authenticiteit van musicologisch archeoloog Koen Brandt, weten we nu dat het eigenlijk allemaal de schuld was van gouverneur Hans J. Drumpf en zijn plannen voor hernieuwbare energie.

Roy Aernouts speelt hobo i.p.v. fluit, Ella Leyers (bezorgde bakkerin) is lief en hyperactief, Wim Opbrouck (gouverneur van Hamelen) zet een muur van een prestatie neer, Ruth Beeckmans (een directrice die je liever niet kent) leert de jeugd weer materialistisch denken, en Stany Crets, Peter Van den Begin en Koen De Graeve, zijn gezworen “kameratten”. Verder ook met Gène Bervoets, Eva Binon (de kalmte zelve), Alejandra Theus (overtuigd supporter van AC Milaan), Mark Verstraete (keurslager), en voor het eerst te horen in een hoorspel, Arthur Hermans als leergierig Tuurke – geen gemakkelijke rol voor een schoolgaand kind. En o ja, Warre Borgmans natuurlijk: als die vertelt lopen er gegarandeerd een hoop kinderen achteraan.

Het dertiende in de reeks “Heerlijke Hoorspelen” zit vol hoorspeltalent, Arthur Hermans als leergierig Tuurke. won de talentenjacht die “Het Geluidshuis” organiseerde in november 2016. Een heel mooie uitgave met 44 pagina’s kleurendruk. Warm aanbevolen.

Paul Wauters De rattenvanger (10+) (Boek + CD)  HET GELUIDSHUIS BVBA Heerlijke Hoorspelen Nummer 13 in serie ISBN 12345