Jean-François Madeuf speelt Molter zonder ventielen

Johann Melchior Molter was één van de productiefste componisten van de 18de eeuw, maar raakte na zijn overlijden in de vergetelheid. Hij bleef enkel bekend voor zijn muziek voor blazers.

Over het algemeen wordt deze muziek uitgevoerd op moderne instrumenten. Uitgebreid onderzoek naar de historische uitvoeringspraktijk toont aan dat de oorspronkelijke klank van deze muziek, enkel door het spelen op natuurlijke instrumenten zonder ventielen bekomen kan worden. Jean-François Madeuf is zo’n musicus die met zijn warme en edele klank voor een bijzondere en een heel aangename luisterervaring zorgt.

Tussen Eisenach, Karlsruhe en Italië

Johann Melchior Molter (1696-1765) werd geboren in Tiefenort, in de buurt van Eisenach en kreeg op het gymnasium in Eisenach vermoedelijk les van Georg Philipp Telemann. In 1717 trad hij als violist in dienst van de markgraaf Carl Wilhelm von Baden-Durlach in Karlsruhe. Molter kon weliswaar in Venetië en Rome verder studeren. Na zijn studie keerde Molter terug in dienst van de markgraaf van Baden-Durlach maar in 1733 moest hij vanwege de oorlog vluchten. Hij vertrok naar Saksen-Eisenach en volgde daar de violist Johann Adam Birckenstock (1687-1733) op als hofkapelmeester.

In 1737 overleed Molters vrouw. Hij vertrok daarop voor een tweede studieverlof naar Italië maar keerde na de dood van markgraaf Carl Wilhelm von Baden-Durlach in mei 1738 weer terug naar Karsruhe. In diezelfde maand hertrouwde hij met Maria Christina Wagner. Na nog een kort verblijf in Italië, keerde Molter dan in oktober 1738 terug naar Eisenach. Vijf jaar later vestigde hij zich voorgoed in Karlsruhe, in dienst van de nieuwe markgraaf Carl Friedrich von Baden-Durlach. Molter overleed er op 69-jarige leeftijd.

Dit is de tweede nieuwe cd die Molters grote muzikale verbeelding laat horen, met name tot betrekking van de instrumentale kleur. Naast een trompetconcerto, een concerti voor drie trompetten en een concerto voor twee hoorns, bevat het programma een “Concerto Pastorale” voor strijkers, een Divertimento voor 2 chalumeaux, 2 hoorns en fagot en “Tendrement” voor alt chalumeau, bas chalumeau en 2 hoorns. Schitterend, natuurlijk messingspel, alles vanuit de embouchure zonder de kunstmatige hulp van vingergaten. Een cd die u geenszins mag missen!

Molter Concertos for trumpets & horns Jean-François Madeuf  Daniela Dolci Musica Fiorita cd Accent ACC24327

 https://www.stretto.be/feestelijke-telemann-door-de-broers-madeuf/#more-4023