Sfeervolle Sonaten van Schmelzer door William Dongois  en “Le Concert Brisé”

De cornetspeler William Dongois en zijn ensemble, “Le Concert Brisé” hebben al heel mooie en succesvolle opnamen bij het label “Accent” (o.a. cd’s met muziek van Bertali, Scheidemann en Buxtehude). De muziek op deze cd is een selectie van Sonaten van de Oostenrijkse vroeg-barokcomponist Johann Heinrich Schmelzer (ca.1620-1680).

Schmelzer was aanvankelijk cornettist aan de Stephansdom in Wenen en werd als collega van o.a. Froberger, violist in de kapel van Ferdinand II en Ferdinand III. Hij werd concertmeester en bouwde zijn carrière uit als violist aan het cultuur minnend hof van keizer Leopold I in Wenen en in Praag. Schmelzer werd de beste en beroemdste violist van zijn generatie en was de leraar van von Biber. Met Schmelzer nam de Duitse vioolschool van de barok een aanvang. Hij en von Biber werden in die hoedanigheid opgevolgd door Walther en Westhoff. Schmelzer was een productief componist. Hij componeerde o.a. toneelmuziek, Missen, Vespers, Balletti en Sonaten voor drie tot elf instrumenten. Wijlen Nikolaus Harnoncourt haalde de naam van zijn ensemble uit Schmelzers “Sacro-profanus Concentus Musicus”, een bundel instrumentale muziek uitgegeven in 1662.

“Le Concert Brisé” is een schitterend kamermuziek ensemble dat in 1990 werd opgericht door William Dongois. Hun programma’s rond de cornet of “cornet à bouquin”, in een variabele bezetting van twee tot tien uitvoerders, ontstaan uit hun grondige studie van historische bronnen. Dit en het origineel gebruik van improvisatietechnieken leidt tot een opvallend gemeenschappelijke visie in hun algemene muzikale aanpak. In de passages in de vorm van toccata’s, chaconnes en passacaglia’s, is op hun Schmelzer cd de toenmalige wereld van de improvisatie duidelijk hoorbaar. Heel bijzonder.

Op de cd zijn tien Sonaten opgenomen, o.a. de Sonata à 4 “La Carolietta”, de Sonata II à 8 “due cori” en de Sonata à 2 “Pastoralla”. Andere uitvoerders zijn Alice Julien-Laferrière (viool), Strefan Legée (sackbut), Moni Fischalek (dulciaan) en Hadrien Jourdan (orgel). Schitterend gespeeld. Warm aanbevolen.

Schmelzer Sonatas William Dongois  Le Concert Brisé cd Accent ACC24324

 https://www.stretto.be/sfeervolle-duitse-barokmuziek/